30Y - Resti (2020)

Album: Resti

Előadó: 30Y

Megjelenés ideje: 2020. 12. 18.

Kiadó: Zajzajzaj

Származás: Magyarország

30y.jpg

A tavalyi év tönkrevágta a művészipart, a zenekaroknál is egy istencsapásával ért fel, nem beszélve a háttérmunkásokról, menedzserekről. A fesztiválszezon is megsínylette a koronavírusjárványt, amit tudtak online tartottak meg, közönség nélkül. A győri illetőségű Öt Templom Fesztivál is az online verzió mellett döntött, ennek eredménye lett a 30Y karácsonyi meglepetés-albuma; a Resti.

 Borító:

Klasszikus 30Y borító. A fotó Bátori ’Sinco’ Jim munkája, és mint mindig, most is kiváló. Dinamikus, természetes, kicsit gyászos színvilággal. A szokásos, egyszerű ipszi-szimbólumrendszert használja az artwork is, melyet Takács ’takacsbelane’ Béla készített. Az öt emberke is jellemző a 30Y-albumokra. Itt most mindenki döntse el kit jelképez az ötödik, különálló figura. Egy resti cégért formázva, martinis pohárral látható a figurák alatt a cím, alatta a megszokott zenekari logó. Különös, vízfesték módjára szétfolyó színekkel operál, így vagy úgy, szép, igényes munka. Hozza, amit egy 30Y borítótól elvárunk.

 Miliő:

A Resti koncertsorozat 2019-ben debütált Pécsett, azóta ez volt a negyedik előadás, Győrött. A zenekar világában az elejétől megvan ez a posztszocialista, rendszerváltáskori hangulatteremtés: viaszosvászon abroszon a füstös restiben unicum-sör mellett fejet támasztó melóssal, aki vagy megy, vagy jön, de mindenképpen két létállapot között lebeg. Erre tökéletes példa a Lélek ára klip is. A vonat is egy ősipszi motívum, már a kezdetek-kezdetén a Felhő című klipben is megjelenik.

 A felületes szemlélő számára ez egy egyszerű koncertalbumnak tűnhet, azonban nem az. Már a setlist is szimbolikus, csupa olyan dalt tartalmaz, melyek kapcsolódnak a vasút, vonat, utazás allegóriájához. Például az album az Elrobog dallal kezdődik, mely előtt egy MÁV-hangosbemondón mormogott szöveg hallatszik, melyből kiderül, hogy a Balatonra megy a „lírai én”. Erre reflektálnak még a Puhatalpú lányok, vagy a Fürdőzők a Balatonnál dalok. Az utazás pedig úgy végződik, hogy a lírai én Ül és vár. Zárszónak pedig Dsida Jenő Nagycsütörtök című versét szavalja el Mucsi Zoltán (a továbbiakban Kapa). Közben – nagyjából az album felénél – elhangzik A vasutas monológja, melyet Beck Zoli írt és Kapa tolmácsolásában élvezhetjük.

 Hangzás és áthangszerelés:

Két szálra bontom az album hangzásvilágát. Az egyik, hogy mióta Gradvolt Endre (a továbbiakban Endi) kiszállt 2013-ban, a zenekar kereste azt a hangot, amit Endi hiánya pótolni tud. Azt hiszem, hogy a 2019-es ki az akit még megölelnél albumon jött meg az új hang, ami már nem hagyatkozik az Endi-féle grounge-os zúzásra, merít a gyökerekből, de mindent összevetve egy sokkal elmélyülősebb, gondolkodósabb attitűdöt vett fel. A 2014-es LP-n és a 2016-os Dicsőségen Zoli még próbálta hasonló gitárjátékkal pótolni Endi hiányát, de, mivel Zoli nem egy kiemelkedően jó gitáros, minthogy ezt ő is meg szokta vallani, lehet, bele is fáradt és inkább keresett egy új, egyszerűbben játszható, Zolis hangot. Ez meg is lett 2019-re. A régi dalokat, amikben még Endi játszott, sikerült úgy áthangszerelni, hogy nem érezni az űrt, vagy azt az érzést, hogy „ez itt nem ilyen volt”. Megmarad a varázs. Egyébiránt az album inkább akusztikus hangzású, így egy intimebb, közvetlenebb hangot érve el, ami nem idegen a bandától.

 A másik szál Zoli irodalmi ténykedése. Ő inkább, mint dalszövegíró ismeretes, de egy idő óta publikál tárcákat az Élet és Irodalom hasábjain. Méghozzá kiválókat, sajátos, „beckzolis” hangon. Úgy látom, hogy az önálló zenés-irodalmi estjei (A nemzedék nélküli ember, Gyereknek bátor, vagy többedmagával a Rájátszás) is kísérleti terepként szolgáltak az irodalmi és zenei véna szervesítésére. Legutóbb talán a KFT-nél tapasztaltam olyat, hogy az irodalmat és a zenét hasonlóan vegyítették egy sajátosan Laáros, Bornais abszurd hangon, a szintén nagyon frivol, és new wave-es KFT-zenével.

 Egyébként kiváló minőségű a hanganyag, bár ez nem meglepő, a banda ugyanis híres az album-minőségű koncertjeiről, amikben viszont épp van annyi nyersség, vagy „hiba”, hogy tudjuk, egy koncertet hallgatunk.

 „Azt képzelem”, hogy a Resti koncerteken a kettő tökéletesen fuzionál, így egy remek koncepció-koncertlemezt sikerült összehozni szépirodalmi betétekkel. Egy fantasztikus karácsonyi ajándék volt ez az album a zenekartól, irodalom és rock ’n’ roll szerves vegyüléke, gyökerekből merítő, de változtatni merő attitűddel, ami legalább egy kis örömöt hozott a szokatlan karácsonyi hangulatba, és szép lezárása lett egy rút évnek.

Pontozás: 8/10

Írta: Csabay-Tóth Bálint

Elérhetőségek:

Facebook - Honlap - Instagram - YouTube

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása