Amik 2021-ben sokat szóltak I.

Itt a karácsony és a sok helyen szokásos év végi listák ideje! Ebből mi sem maradunk ki, de nem is szeretnénk, hogy egyszerű, szokványos listákat kapjatok tőlünk. Ezért csavartunk egyet a dolgon. Három összeállítással érkezünk, amikben szerkesztőink 10-10-10 olyan albumot mutatnak be Nektek, melyek bizonyos szempontból kiemelkedők voltak idén, ám külön cikk eddig mégsem született róluk a blogra. A sorrendiség nem számít, térbeli, műfaji határok és mesterséges korlátok pedig továbbra sem léteznek nálunk.

Első listánk mäyräkoira válogatását tartalmazza.

2021_matyas.jpg

1. Emmanuelle Parrenin, Detlef Weinrich – Jours de Grève

Amikor a lemez Gelbe Schlange című dalával a szegedi Grand Caféban találkoztam, első hallásra szerelem volt. Tekerőlant, ősi lüktetések, instant meditatív állapot. Örömmel tapasztaltam később, hogy az egész lemez ilyen, gyakorlatilag egy bekategorizálhatatlan hangkavalkád az egész. A francia származású Emmanuelle Parrenin tekerőlantművész és a német Detlef Weinrich koprodukciójában nagyon sok minden jelen van, a tekerőlanttól kezdve a fúvósokon és az afrikai törzsi ritmusokon keresztül az indusztriális effektekig vagy a sámánszertartásokat idéző női és férfi „énekig”. Voltaképpen egy free jazz-szerű dolog az egész, de közel sem a megszokott hangszerekkel, éppen ezért a hangulat is nagyon egyedi. Aki bírja a kísérletező, újító dolgokat, semmiképpen se hagyja ki az év egyik legjobb lemezét.

Kedvenc dal: White Layers Over Black Papers

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

2. Kælan Mikla – Undir Köldum Norðurljósum

Izland az a hely, ahol rossz zene nem készülhet. Björk, Sigur Rós, Sólstafir, Misþyrming, de lényegében bárkit említhetnénk. A három hölgyből álló, boszorkányos hangulatú zenét játszó Kælan Mikla is beillik a sorba, ezt pedig a szóban forgó negyedik nagylemezük hűen alá is támasztja. Zenéjükre a dark-pop, a goth és a synth-punk címkéket szokták ráaggatni, de mint általában, ezek a műfaji skatulyák most sem fedik le pontosan a valóságot. A meleg, bensőséges hangulat éppúgy jellemzi a lemezt, mint az északi fagy, Laufey Soffía éteri hangja pedig egészen valóságos túlvilági atmoszférát teremt. Ha nem tévedek, a fő dalszerző ezúttal is az elektronikát kezelő (szólóban is zseniális!) Sólveig Matthildur, akinek kreativitása és tehetsége rendre lenyűgöz. Kiemelendő a francia blackgaze-duó, az Alcest közreműködése a Hvítir Sandar című dalban, mely az album egyik űtőere lett. Az Undir Köldum Norðurljósum a hangszerek felhozatalát tekintve is gazdagabb elődeinél, ez pedig leginkább a fúvosok kiemelt szerepét jelenti. Anélkül, hogy lelőném a poént, és elárulnám az okát, az Óskasteinar valószínűleg minden magyar rajongó kedvence lesz.

Kedvenc dal: Óskasteinar

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

3. Bohemian Betyars – Gubancos

Nagyon is itt volt már az ideje egy új lemeznek a miskolci betyároktól, habár azért a Csavargó 2017-es megjelenése óta folyamatosan hallattak magukról néhány új klipes dallal, melyeket a Gubancosra rá is pakoltak. Az új lemez voltaképpen tehát félig-meddig már ismerős lehetett a rajongóknak, de az élmény az albumot teljes egészében meghallgatva válik teljessé. A zseniális borítóval rendelkező Gubancos az eddigi legérettebb és legeklektikusabb lemeze lett a srácoknak, vannak lassabb, alteresebb tételek is, de személyes kedvenceimmé az olyan táncolható, gyorsabb, ereszedelahajam-dalok váltak, mint a Pont úgy van, mint volt régen vagy a Ne sírj anyám. Utóbbi egyébként talán az album legtipikusabb dalának nevezhető, mivel pont olyan változatos, mint a lemez egésze, mely élőben fog igazán nagyot ütni – ahogyan ezt már a srácoktól megszokhattuk.

Kedvenc dal: Ne sírj anyám

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

4. Téveszme – A legszórakoztatóbb nyomor

Majdnem 7(!) év telt el az egri Téveszme legutóbbi lemeze óta, a várakozással telt évek alatt a srácok pedig egy fikarcnyit sem veszítettek lendületükből. Az új EP talán a korábbiaknál is változatosabbra sikeredett, néhol csak kapkodja az ember a fejét, hogy mi is történik. Nagy Viktor költői igényességgel megírt szövegeit (mellyel a honi szövegírók legjobbjai közé tartozik) kiabálva és tisztán is rendkívül színvonalasan szólaltatja meg, láthatólag nem okoz neki gondot az sem, hogyha gyorsan kell váltani a különböző énekstílusok között. A lemez zenei részét sem érheti kritika, és noha basszusorientált punkos részek is feltűnnek, a főszerep továbbra is a dallamosságé. Összességében: az eddigi lemezek2 = A legszórakoztatóbb nyomor.

Kedvenc dal: Az aranysóvár leckéje

Elérhetőség:

Facebook

5. Megtűrtek – Bunyó

Gabber Király és Lil Doma áprilisban újra lecsaptak, és ráeresztették a nagyérdeműre a Bunyó névre keresztelt háromszámos kislemezt. A tavaly novemberi előd által lefektetett irányt követve ismételten egy hyperpunk-gabber-hardbass-kitudjami albumot kaptunk, a gitár meg a basszgitár pedig továbbra is a padláson pihen. Emiatt az egyik szemünk sír, a másik viszont nevet, hiszen a Bunyó ténylegesen széjjelkapkodja a hallgatóságot. Elektronika minden mennyiségben a legkülönfélébb helyekről, autotune és üvöltözés, olykor egy kis ipari csörgés-zörgés, mindehhez pedig természetesen társulnak a sajátosan megmondós szövegek. Jó cucc, na.

Kedvenc dal: Powerade

Elérhetőség:

Facebook

 6. Power Flower – Electric Drug Fuck Up

A Szégyen Kazetták mocskos, bűzős punk kiadványok kiadására specializálódott, melyeket oldschool módon kazettákon jelentet meg. Az attitűd és az istálló zenekarai mind-mind nagyon betaláltak nálam, úgyhogy az idei év terméséből is nehéz volt kiválasztani azt az albumot, amelyet végül fölrakok erre az év végi listára. Végül azonban a Power Flower névre hallgató lo-fi szintipank projekt Electric Drug Fuck Up című ötszámos kiadványára esett a választás. Az album olyan, mintha egy igen intenzív pank-kiképzésen átesett Black Magick SS-tagság írta volna, a dalok rövidek és lényegretörőek, a pankos düh és karc pedig tökéletes elegyet alkot az elbaszott LSD-tripet idéző szintitémákkal.

Kedvenc dal: Electric Drug Fuck Up

Szégyen Kazetták elérhetőség:

Facebook

 7. Little Big ft. Oliver Tree – Welcome to the Internet

Abszurditás, veretős rave témák, poénkodás, pogós tempó – ezeket a fogalmakat sosem kellett keresni a Little Big zenéjében. 2015-ben, amikor megismertem őket, egészen egyszerűen azért nem kellett, mert semmi másból nem állt a zenéjük, ma pedig már azért nem, mert ha keresnénk, akkor sem találnánk semmit. Hogy korrekt legyek, a poén részéből még maradt valami, illetve a klipjeik is megmaradtak abszurdnak, de az egykor a Die Antwoord-tal együtt a modern rave királyainak emlegetett orosz csapat egyre inkább kezdi leírni magát a szememben. Fokozatosan egyszerűsödő zene és szövegek, a Skibidi óta pedig meglehetősen rádióbarát tartalom jellemzi őket. A Dua Lipával való együttműködésnél pedig már annyira fogtam a fejemet, hogy a mostani, Oliver Tree-s kooperáció már meg sem lepett. De hát hiába, a pénz nagy úr. Az egészben a legrosszabb viszont az, hogy annak ellenére, hogy a zene egyre erőteljesebben veszít eredeti jellegéből, az oroszok még mindig azzal házalnak, mintha ugyanazt a zenét játszanák, és ugyanaz az energia járná át őket. Erre a lemezre éppen ezért nem is igaz, amit a cikk címében állítottunk, és nem szívesen ugyan, de kénytelen voltam fölhívni a figyelmet a csapat hanyatlására.

Kedvenc dal: bárcsak írhatnék ide valamit

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

8. Mayhem – Atavistic Black Disorder / Kommando

Kevés jobb kombináció létezik, mint a black metal és a punk összeházasítása, a Mayhem az idén megjelent EP-jével pedig valami ilyesmire tett kísérletet. Az Atavistic Black Disorder részt a korábban single-ként is kiadott Voces Ab Alta nyitja, melyet a Daemon többi dalával együtt vettek fel, de a nagylemezre nem került rá. Az EP következő két dalának sorsa is hasonló, ezek csak a Daemon bizonyos kiadásainak bónusztételeiként láthattak eddig napvilágot. Az e három dalból álló rész a Daemon lemez hangulatának folytatója, színtiszta black, persze a Mayhem-recept szerint. A lemez Kommando része már négy dalt tartalmaz, melyek Discharge, Dead Kennedys, Rudimentary Peni és The Ramones feldolgozások, némileg a Mayhem hangzásvilágához igazítva. Igazi csemegék ezek, főleg, hogy az ének terén két korábbi énekes, Maniac, és a korai évek Messiah-ja van Csihar úr segítségére. A dalok mondanivalója ráadásul még mindig aktuális, úgyhogy a punk elődök előtti főhajtás nagyon is indokolt volt, az eredmény pedig egy igazi nyalánkság lett azok számára, akik a black metal és a punk fúzióját is kedvelik.

Kedvenc dal: Hellnation

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

9. Havukruunu: Kuu Erkylän Yllä

A finn erdőségek mélyéről érkező Havukruunu idén egy EP-vel jelentkezett, hogy újabb szerzeményeiket a legkorábbiak újragondolt verzióival együtt tárják a fagyos zenékre éhes fülek elé. A Havukruunu a dallamosabb, sajátosan finn black metalt képviseli, melyet olykor ambient betétek is színesítenek, a károgós ének mellett pedig néhányszor kórusokat is hallhatunk, melyekhez nagyon jól illik a magánhangzókban és kettőshangzókban bővelkedő ékes finn nyelv. Tempó- és hangulatváltások, valamint emlékezetes gitárriffek- és szólók jellemzik a finnek zenéjét, amivel el ne mulasszon senki se megismerkedni, ha még nem tette volna meg eddig.

Kedvenc dal: Routapanssari

Elérhetőség:

Facebook

10. Hans Zimmer – Dune (Original Motion Picture Soundtrack)

Általában nem vagyok oda a blockbuster filmekért, a sci-fi atyjának regényéből készült Dűne viszont minden várakozásomat felülmúlta. Klasszikus moziélmény, kiváló színészi játék, kiváló látvány, kiváló történet, és kiváló zene. Hans Zimmer legalább annyiban hozzájárult a sajátos Dűne-atmoszféra megteremtéséhez, mint maga a rendező, Denis Villeneuve. Eklektika és epika jellemzi Zimmer munkájának minden szegletét, a minőségre pedig már maga a név is garancia volt. Aki nem látta a Dűnét moziban, az bánhatja, hiszen Zimmer zenéje ott ütött csak igazán nagyot. A sardaukar torokének pedig viszi a prímet!

Kedvenc dal: Armada

Elérhetőségek:

Weboldal - Facebook

 Írta, összeállította: mäyräkoira

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása