Somos Péter - Derűlátnivalók (2022)

Album: Derűlátnivalók

Előadó: Somos Péter

Megjelenés ideje: 2022.12.13.

Kiadó: Szerzői kiadás

Származás: Magyarország

derulatnivalok_final_comp_3.jpg

Múlik, de nem halad…

Mindig nagyon érdekes látni egy-egy alkotó satnya szárnypróbálgatásait, ügyetlenkedéseit, mímeléseit, majd saját tartalmának megfogalmazását, öndefiníciójának leverését, az első saját szerzemények megszületését, és az első összefoglalót, ami jellemzően ennek a korszaknak a lezárását jelenti. Ez az összefoglaló az irodalomban az első kötet – legyen az vers vagy próza –, a zenében pedig az első album.

Somos Péter elindulását első kézből tapasztaltam, ám nagyon sokáig nem tudtam mennyire van ez az egész zenélés komolyan véve. Somos elég korán elkezdett már saját dalokat írni, azokat felvette, kiadta, pályakezdő zenész lévén jobb híján YouTube-ra. Születtek a dalok, egyre kiforrottabb lett a szövegvilág és úgy látszott, Somos tényleg komolyan veszi ezt a vágyat. Mert vágy ez, akár író az ember, akár zenész. Vágy ez, mert vágynak kell lennie. Ha nem elég jó minőségű a szén, vagy nem elég sok, nem tudja sokáig fűteni azt a kazánt, amit művészetnek nevezünk. Somos esetében úgy érzem elég sok és elég jó minőségű a fűtőanyag, ez pedig predesztinálja egy jó pálya ívét.

Jóllehet nem csak alkotni, hanem befogadókat is találni kell, s ez nem feltétlenül az alkotón múlik. A közízlés minduntalan változik, s ez ellen nem is lehet és valószínűleg nem is kell tenni. Az viszont szerintem baj, ha az alkotónak olyan tartalma van, ami a közízléstől nagyon elüt, mert nem találja meg a közönségét. Ugyanakkor épp ezért lehet izgalmas, s ez az izgalom underground közeget eredményez. Most választani kell, hogy mi akar az alkotó lenni. Underground vagy mainstream? Ez a legnagyobb kérdés talán egy zenész esetében. Vannak, akik sikerük ellenére megmaradtak undergroundnak (pl. a Pál Utcai Fiúk), de vannak, akik – s ezek többen – akik undergroundból indulva be tudtak törni a mainstream berkekbe (például Hobo Blues Band, Kispál és a Borz, Quimby, 30Y). Ezeknek az előadóknak a hatása szövegszinten is érezhető. Somos Péter egyelőre az undergroundban van, kérdés, merre akar tovább menni. Vagy egyszerűen csak maradni akar.

Első albuma, a Derűlátnivalók, 2022. december 13-án debütált YouTube-csatornáján. A borító Keöves Péter keze munkáját dicséri. Kifejezetten jó kompozíció ez a munka, Somos öndefiníciójával összhangban van. Az album dalai elvonatkoztathatatlanok Szeged városától. Egyetemista, kollégista, kószáló, esetenként inszomniás attitűdű és a sors nehézségeivel számot vető dalok ezek. Somos egy érdekes művészeti hagyományhoz nyúl: a bárdköltészethez. Ez az irodalomtörténeti, zenetörténeti, művészettörténeti fogalom az idők során több jelentéssel is rendelkezett, de talán nem járok el rosszul, ha a bárdot szálgitáros, lírikus költőnek nevezem, aki saját szerzeményeit adja elő, önmaga. Ez a nagymúltú, kelta hagyomány William Shakespeare, Vlagyimir Viszockij, Bródy János, Cseh Tamás művészetére jellemző – jóllehet különböző, kicsit eltérő, de inkább azonos jelentésrétegekkel – s ezen szerzők sorába csatlakozik Somos Péter is. (Cseh Tamásnál meg kell ugyan jegyezni, hogy nem saját szerzeményeit adta elő, hanem Bereményi Géza és Csengey Dénes szövegeit, de a bárd attitűd jól felismerhető.)

Somos zenéje ugyanakkor összecseng például a Simon & Garfunkel duó dalainak hangulatával, jóllehet lírája nagyon más. De talán a 2020-as évek Magyarországa hasonlít kicsit a 60-as évek Amerikájára, és Somos ezt érzékeli. Zenéje dallamos, fülbemászó, de nem unalmas. Izgalmas témái vannak, azokat jól komponálja, adja elő és néhol talán kicsit komikusan üti fel szájharmonikával. És ez nem is esik rosszul, az amúgy erősen melankolikus dalszövegek mellett.

Somos énekhangja jó, ám néha olyan hangokat kénytelen kiénekelni, amelyekre jelenleg még nem képes, így koncerten sokszor hamisan is énekli azokat, vagy minimum bizonytalanul. Somos énekének van még egy jelentős tulajdonsága, mégpedig az, hogy a strófák sorainak végén felkapkodja a szöveget. Ez azért van, mert a szótagszám több, mint amennyit a dal adott helyén a ritmika megenged. Ez olykor zavaró, egy kis szövegkorrekcióval ki lehetett volna küszöbölni.

Somos lírája egyszerű. Egyszerű és szép. Nem lehet erre irodalomtudományos terminusokat hozni, egyszerűen szép. Metaforái rétegeltek, a kontextusok jól beágyazottak, a zenével összhangban vannak, nagyon jól tud hangulatot, atmoszférát teremteni a szövegekkel, s ezen a zene csak emel. Néhol megbújnak képzavarok, de ez természetes egy fiatal költő esetében és nem is annyira zavaróak. A rímeléssel nem sokat foglalkozik, valahol vagy van, vagy nincs. Ez a ziláltság érzetét kelti és ez az érzés ugyancsak jól illeszkedik a szövegek tartalmába és a zenék hangulatába.

A hangulat a legmarkánsabb ezen az albumon. A Z-generációt foglalkoztató világértelmezés és létbe vetettség hangsúlyos a dalszövegben is, a szálgitár egyszerűsége, a zene jól komponáltsága, a szájharmonika különlegessége és minden, ami ezeknek a fúziójából létre jön, egy különleges és élvezetes zenei-irodalmi élményt nyújt a hallgató számára. Kíváncsian várom, hogy mi lesz Somos művészetéből és azt, hogy merre és hogy fog alakulni ez a pálya. Mert érdemes, ennyi már kiderült. 

Írta: Csabay-Tóth Bálint

Somos Péter elérhetőségek:

Facebook - Youtube - Instagram

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (85) a hónap 12 dala (11) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (150) Gramofon (82) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (148) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása