Ankor - White Dragon (2019)

Album: White Dragon

Előadó: Ankor

Megjelenés ideje: 2019. április 26.

Kiadó: Rock Estatal Records

Származási hely: Spanyolország

193483663685-cover-zoom.jpg

Tracklist:

1. Holy Wolf

2. Ghosts

3. Hill Valley

4. New Kingdom

5. Walking Dead

6. Fences

7. Gravity

8. Sail

9. Automatic

10. Nebula

Számos metal fanatikus találkozott már a katalán alternatív metal bandával, az Ankor-ral, még akkor is, ha a nevüket nem sikerült megjegyezni. Ezen egyébként nem csodálkozom, hiszen leginkább pop, R&B, rap, rock, metal és más slágerek „átAnkorosításáról” híresek, melyek között akadnak kiválók és kevésbé jól sikerültek is. Magyarán szólva olyanok ők Spanyolhonban, mint nálunk a délvidéki Phrenia. Mindazonáltal ezeken a cover anyagokon érdemes túlmenni, ment az Ankor saját számai között is bőven akadnak figyelemre méltó darabok.

Egyébként saját zenéjük sem áll messze a fent felsorolt stílusoktól, bár a fősodor egyértelműen a rock, a metal és az amerikai post-hardcore, továbbá a fentieken túl még az erőteljesebb elektronikus hangzás is egyértelműen érzékelhető náluk. A 2003 környékén alakult brigád egyébként közel 20 éves kora ellenére hosszú útkeresésen van túl, mostani hangzásviláguk a felállás megszilárdulásával, valamint az újkeletű feldolgozásokkal párhuzamosan alakult ki. Ezt én leginkább a Bristol-ból származó énekesnő, Jessie Williams csatlakozásának tudom be, akinek hangját legelőször a Get on the winner horse! EP-n hallhattuk, továbbá nem sokkal ezt követően kaptuk meg azt a bizonyos, hírhedt System-féle Chop Suey feldolgozást is. Vegyesnél-vegyesebb fogadtatása ellenére ez a cover, valamint az említett EP nemcsak elindította az Ankor új korszakát, hanem sokakat egyből a zenekar mellé állított. A későbbiekben az említett hölgy, valamint Fito Martínez és David Romeu alapító gitárosok mellé a Brazíliából származó Ra Tache csatlakozott dobosként, kiegyenlítve ezzel a férfi-női arányokat is. A korábbi, útkeresősebb, nyersebb felfogású három nagylemezt követően a megújult banda a 2017-es Beyond the Silence of These Years-el már engem is meggyőztek, a tavalyi White Dragon-nal pedig erre még jobban rápakoltak.

Persze nem kell itt semmi spanyolviaszt (értitek, spanyolviaszt…) keresni, ám a különböző stílusokat és jegyeket legalább sajátosan keverik. Az albumot nyitó, klipes Holy Wolf egyébként minden erényüket felvonultatja, lágy bevezető, tiszta és szép női ének, erőteljes, hasító gitárteljesítmény, kellemes kórusok, rap-elős szövegmondás, mellbevágó breakdown-ok és blast beat-ek. A különlegességet leginkább az adja, hogy Jesse tiszta hangja inkább a pop-R&B vonalhoz áll közelebb, mindezt pedig ellensúlynak megfejeli hörgésszerű kiabálásokkal, sikoltásokkal. Az alapvetően vékony, már-már negédesnek ható, tiszta hangjára nem lehet panasz, persze előfordulhat, hogy valaki ízlésébe nem fér ez bele, ettől függet ilyen téren kiemelkedő a vokális teljesítménye. Az említett nyersebb énekbe viszont bele lehet kötni. Engem alapvetően nem zavar, ám az erőteljességre még bőven rá lehetne feküdni, ráadásul kihallatszik, hogy ez a hörgés koncerten még ilyen minőségben sem szólhat. Egyébként ezt leszámítva nehezen találni alapvető negatívumokat az albumon. Ja de, a különböző számokban ismétlődő, visszhang-szerű, elhaló, effektezett hörgés ugyan jó gag, mégis idegesítően hat, ez hallható az említett Holy Wolf és az azt követő Ghosts-ban is.

Az utóbbit követő, a Vissza a jövőbe filmből elénk ugró Hill Valley viszont az egyik csúcspont az egész albumon. Futurisztikus zenei megközelítéssel operál, ami alapvetően megalapozza a mondanivalót is. Sokan-sokfélét írtak, mondtak, énekeltek, zenéltek már a környezetvédelemről, a körülöttünk levő globális környezeti és értékrendi válságról (ráadásul a mostani időkben történt, egyébként pozitív áttörés miatt szinte divat is erről beszélni, ezzel foglalkozni), ugyanakkor az Ankor a Hill Valley szövegében olyan megközelítést használ, ami nem elcsépelt, ami nem szokványos. Egyébként fura a kontraszt, hiszen az egyik legkomolyabb, az emberiség egésze számára is rendkívül baljóslatú témához társul a legelektronikusabb, leginkább táncolható és nagyon fülbemászó dallamvezetés.

Fontos megjegyezni, hogy a modern zenei témákhoz szinte minden alkalommal fontos és erőteljes mondanivalót rendeltek. A Hill Valley-n túl itt említhető még például a viszonylag középtempós Fences, a belassultabb Gravity, az erőteljes kórusokkal megtámogatott Sail, de a szintén klipes Walking Dead is. Utóbbi egyébként egyben a lemez legváltozatosabb dala is, amin látszik, hogy a progresszív megközelítés sem áll távol a (félig) katalán együttestől. A hardcore-os dobjátékot, enyhén punk-os riffelés követi, majd egy elektronikus, eléggé pop-os verzébe és refrénbe vált át a szám. A dal közepén egy zongorára és flamenco gitárra épülő ücsörgös rész következik, ahol a brit származású énekesnő egyébként jó néhány sort spanyolul is énekel. Mellesleg gyönyörűen. Ezt követően pedig visszakapjuk a refrént. Mindez pedig kevesebb, mint 3,5 percbe van besűrítve, csak kapkodjuk a fejünket.

Bár a tombolósabb számok mind a lemez első felében kaptak helyet, nem szabad elfeledkezni a lemezt záró, talán kísérletezősebb tételekről sem. Ott van az enyhén funky-s, kicsit blues-os, mégis vakerálós Automatic, amiből azt hihetjük, hogy kifelejtették a metal-t. Persze azért megkapjuk a már-már epikus refrének közben, valamint egy groove metal-ba hajló részletet is hallhatunk. Ahogy a szám végében egy trombita szólót is… De komolyan, mi jöhet még? A Nebula, aminek elektronikus kezdete és berobbanó dallamai egyfajta Ankor-os balladába váltanak át, a leglassabb, mégis egyben a leginkább magával ragadó track-et eredményezve. Mondjuk az is igaz, hogy felépítése igen hasonlít az előző Automatic-éhoz, hiszen itt is csak a refrén alatt hallhatunk erőteljesebb torzított gitárt, míg a köztes részek versszakai csupán dobok, sampler-ek és zongora mellett szólnak, ám ez a közel egyfajta szerkezet nem vesz el sokat az értékből.

Bár az én tetszésemet a White Dragon borítója nem igazán nyerte el, azt azért ötletesnek tartom, hogy a már-már csicsásan tarka artwork a lemezen hallható számok közül szimbólumokkal vagy konkrét elemekkel megannyit megjelenít (például Fences, Hill Valley, Ghosts), ráadásul a zenekar legfőbb erényét is tükrözi, ami pedig az eklektikusság. Persze amúgy tökre elfogadható és teljesen érthető, ha valakinek ez a fajta zenei katyvasz (amit manapság jobb híján alternatív vagy modern metal-nak „csúfolunk”) nem nyeri el a tetszését. Én ezt a hozzáállást az Ankor részéről nem gondolom útkeresésnek, hiszen úgy döntöttek, hogy az összes ösvényt szeretnék egyszerre járni. Ebben lelhető fel valamilyen fajta különlegesség, bár az egyedi ízben és a harsány énekben még fejlődhetnének. Mindezt, valamint egy jövőbeli magyarországi koncertet remélve én megelőlegeztem nekik – egy gyenge – 8 pontost. Összességében azt mondom, hogy érdemes próbálkozni a White Dragon-nal, megéri, igazán kellemes hallgatnivaló. A tradíciókat tisztelve, ám mégis jól meghágva azokat, mutat a jövő felé. Anno valamikor régen így született meg a metal is, nem?

Pontozás: 8/10

Írta: eNVé

Eérhetőségek:

 Honlap - Instagram - Facebook - Twitter

Spotify - iTunes

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása