„A rajongók jobban megismerhetik azt a világot, amit a zenénkkel próbálunk közvetíteni.” – Omega Diatribe interjú

8 éve indult az extrém, matekozós, egyedi groove metal vonalon mozgó Omega Diatribe története, akik ez idő alatt itthon és külföldön is egyaránt masszív közönségbázist építettek ki. Ősz elején fog megjelenni legújabb nagylemezük Metanoia címmel, melyről az első single néhány hete látott napvilágot, a következőt pedig augusztus elején fogjuk megkapni. Ennél fogva leginkább az új albumról beszélgettünk a srácokkal, ám számos egyéb érdekes téma is felvetődött, mint például a hazai és külföldi turnézás vagy a hazai underground bandák és helyzetük. Kérdéseinkre Lucsányi Milán (ének), Hájer Gergő (gitár) és Szathmáry Ákos (basszusgitár) válaszoltak.

omega_diatribe_2020_presss.jpg

Ha jól számolom, akkor az idén ősszel érkező lemezetek már a második lesz veled Milán, 3 éve vagy a banda tagja. Összeszoktatok már, zökkenőmentesen zajlik a közös munka?

Milán: Lehet, hogy a többiek rácáfolnak, de szerintem eleinte is nagyon zökkenőmentesen ment a meló. Kapásból a Trinity lemez felvételeivel kezdődött a közös munka, így nem sok időnk volt a pettingre. Szerencsére nagyon egy hullámhosszon vagyunk, szóval jól működik a gépezet.

Ákos: Tényleg nem nagyon volt problémás a beilleszkedése, egyből működött a kémia közöttünk. Mondjuk nem is volt meglepő, mert mikor életünkben először beszélgettünk vele, már akkor nagyon szimpatikus embert ismertünk meg benne, ezért is lett anno ő az első számú jelölt az énekes posztra Geri távozása után. A Metanoia felvételeinél pedig már annyira összecsiszolódtak a dolgok, hogy szinte teljesen zökkenőmentesen tudtuk egymásnak átadni az elképzeléseinket és egy új szintre hozni az énektémákat.

Nemrégiben jelent meg Parallel című számotok, mely az említett, szeptember elején érkező Metanoia lemezetek első előfutára. A dal egy masszív és nagyon mutatós klipet is kapott, mely a Thornfields Productions által készült. Meséljetek nekünk a forgatásról, a videó hátteréről!

Milán: Három napig forgattuk az anyagot, két napot terepen és egyet pedig stúdióban. Az utolsó forgatási nap volt a legizgalmasabb, amikor a zenekaros részt rögzítettük. Még sosem volt ilyen szituáció, hogy tíz ember dolgozik körülöttünk, tényleg nagyon profin ment az egész.  Az egész brigád nagyon rendben van, remélhetőleg dolgozunk még együtt velük.

Miért döntöttetek úgy, hogy a Parallel legyen „az első fecske” a Metanoia-ról?

Hájer: Miután megszületett a 10 dal, volt 3 kiszemelt, ami klip-potenciális lehet a mi szemszögünkből. Amikor a Thronfields-éknek ezeket elküldtük, akkor ők a Parallel c. dalra voksoltak, hiszen az indított bennük el egy olyan kreatív gondolkodást, amit gyakorlatilag most a vásznon láthattok az elkészült klip formájában. Szóval mondhatni ez egy közös döntés volt a videós stábbal, hogy ez legyen az első single a lemezről. Egyébként a többi dal valószínűleg ugyanúgy klipes lesz idővel.

Hamarosan, augusztus elején érkezik a következő beharangozó, a Mirror Neuron. Akkor szintén klipel készültök vagy egy más jellegű videó várható? Mit árulhattok el előre nekünk magáról a dalról?

Milán: A Parallel és a Mirror a két véglet a lemezen. Míg a Parallel alapvetően egy elég tipikus Omega dal, amit azért sikerült megfűszerezni egy kis meglepetéssel, addig a Mirror Neuron egy abszolút nem szokványos tétel. Iszonyat paraszt lesz (nevet). Mindannyian nagyon szeretjük, szerintem az egyik legütősebb koncert dal lesz belőle.

Hájer: Igen, a Mirror Neuron egy oszlopos dal az új koncert műsorban. Azért akartuk ezt kihozni második single gyanánt, mert egy kicsit helyre akarjuk billenteni a mérleget a Parallel párhuzamában (micsoda szójáték!). Nehogy már azt higgye a mi drága közönségünk, hogy elbuzisodtunk az új lemezzel… (nevet).

Az Omega Diatribe szövegei mindig is érdekes megközelítésűek voltak. Ezúttal milyen témákat érintettetek, van fő mondanivaló, gondolati vonal?

Milán: Most is többen írtuk a szövegeket a lemezhez és az igazat megvallva én rendesen be voltam parázva ettől a feladattól, mivel, ahogy kérdezted is, elég érdekes megközelítésűek ezek a szövegek. Hetekig pörgettem, hogy vajon milyen tudatmódosítókat kéne magamba tömködni, hogy frankón menjen ez a feladat… Amúgy alapvetően magánéleti és társadalmi problémákról van szó, de nincs kapocs a különböző dalok között. Természetesen próbáltunk úgy variálni, hogy a végén mi se értsük, hogy miről is magyarázunk.

Hájer: A Trinity korongon 4 dalszöveg is még Geri tollából származott, ami azért nagyjából az első két lemez mezsgyéje körül forgott. Az új lemezen már abszolút kézzelfoghatóbbak és sokkal személyesebbek, bensőségesebbek a szövegek, mint eddig. Szerintem ez nagyon sokat segített abban, hogy kellően megtámogassuk a dalszöveggel a zenét, hiszen ezúttal nagy hangsúlyt fektettünk a rímekre is, ami eddig nem volt túlságosan jellemző ránk. Nem beszélve arról, hogy ezen szövegek tudatában kicsit közelebb kerülünk a rajongókhoz, picit jobban megismerik azt a világot, amit a zenénkkel próbálunk közvetíteni.

Ákos: Az a helyzet, hogy az elmúlt két évben nem nagyon írkáltunk dalszövegeket és emiatt hírtelen össze kellett rittyenteni egy elég szép mennyiséget. Részben ez is vezetett ahhoz, hogy többen foglalkozzunk ezzel a feladattal. De ezt akár mondhatjuk bevett szokásnak is nálunk, hiszen így ment már a Trinity-nél is. Én személy szerint most először írtam úgy szöveget, hogy kimondottan az énektéma ritmikáját találtam ki először és utána fogalmaztam meg magát a szöveget. Eléggé szenvedtem is vele mit ne mondjak, mire a ritmikához tudtam formálni a mondanivalómat is, de ezzel a módszerrel sikerült sokkal inkább beleolvasztani az énektémákat a zenébe, illetve jobban elengedni a fantáziám a téma jellegét illetően.

Elmondásotok alapján új elemekkel bővült a zenétek, szerintem a Parallel is egy elszállósabb, enyhén pszichedelikus hangulatot is kapott. Merre fele nyitottatok, ti hogy érzitek, milyen új stíluselemek kerültek be a zenétekbe?

Ákos: Nem igazán tudok adott stíluselemeket megnevezni, inkább azt mondanám, hogy érettebbek lettek a dalok, sokkal tudatosabban lettek összerakva. A számszerkezetek nem annyira kaotikusak, mint amiket eddig hallhattatok tőlünk. Megjelentek a visszatérő refrének (nevet). Valamint született néhány olyan tétel – mint a korábban említett Mirror Neuron –, amilyen jellegű nem nagyon volt eddig a repertoárban. Énektémákban pedig egyáltalán nem volt jelen a zenénkben a dallamos ének, ez most a Metanoiánál megváltozott. Bátorkodtunk kipróbálni magunkat ebben is és úgy érzem született pár érdekes dolog belőle, reméljük a közönség is csípi majd. Igyekeztünk elkerülni az ilyen djentes zenekarokra jellemző áriázásokat, úgyhogy inkább ilyen industrialisabb dallamokat kell itt elképzelni.  Illetve egy rappelésre hajazó téma is került az egyik kedvenc dalunkba.

Beszéljünk kicsit a felvételekről is! Diószegi Kiki (Down for Whatever, Blue Cold Jalapenos) ismert a hazai metal zenei életben, számos hazai underground együttessel dolgozott már együtt. Miért döntöttetek ezúttal úgy, hogy vele is dolgoztok?

Milán: Kiki nagyon jó gyerek, nála is rengeteget röhögtünk. Énekesként nagyon jó rálátása volt a dolgokra, tudta, hogy mikor milyen irányba érdemes elvinni az eseményeket.
Alapvetően nem sok közöm van a zenészekhez, csak szeretek velük barátkozni, szóval a trükkösebb Omega témákkal rendszerint vért izzadok. Kiki sokat segített ebben, hogy a nehezebb részekkel is könnyebben boldoguljak.

Hájer: …ezzel néhány évvel expandálta az életkoromat (nevet). A viccet félretéve, mindenképp szerettem volna leadni az énekeltetés terhét ezúttal, nem csak azért, mert baromi fárasztó tud lenni, hanem pusztán azért, mert tudtam, hogy adott embereknek, akik folyamatosan énekesekkel foglalkoznak, biztos vannak sokkal jobb módszerei/meglátásai az énekeltetésben, mint nekem. Volt 3 jelöltünk, akivel el tudtuk képzelni a közös munkát az új lemezen. Viszonylag határozott elképzelésünk volt arról, hogy milyen technikai láncon akarjuk végigfuttatni az éneket, ezért fontos volt, hogy, akit választunk, annak a munkaállomása kompatibilis legyen a mi eszközeinkkel, ki tudjunk települni hozzá és tudja is kezelni ezeket az eszközöket. Ezen tényezők pedig Kikinél tudtak célba érni, aminek utólag is nagyon örülök!

Ákos: Abszolút jót tett nekünk, hogy egy külsős fül is hallja az ötleteinket, és ha valamiben bizonytalanok vagyunk, segítsen továbbhaladni egy megerősítéssel vagy egy új ötlettel, hogy szerinte mi állna jobban az adott témának.

A masterelést viszont a sokak által elismert Jens Bogren végezte. Én biztosan magam alá csináltam volna, ha egyik reggel az ő üzenete fogadott volna…

Milán: Mi is...

A Metanoia album különböző időpontokban, de hazánk mellett Japánban, Európában, Angliában és az USA-ban is meg fog jelenni, fizikai formátumban is. Minek köszönhető ez a széleskörű terjesztés? Fontosnak tartjátok, hogy külföldre is eljusson ilyen formában is a zenétek?

Ákos: Mi még ebben nőttünk fel, kazettákat, CD-ket vásároltunk, máshogy nem is nagyon jutottunk új zenéhez. Ezért is ragaszkodunk a fizikális megjelenésekhez. Szeretjük, ha egy kiadványhoz tartozik valami kézzel fogható, plusz információkat tartalmazó körítés. A cover, a booklet is maga egy művészeti alkotás, ami kiegészíti a zenét, ad hozzá egy univerzumot, amiben létezhet, így kerek az egész. Szeretnénk, ha ez elérhető lenne bárkinek a világon, aki hasonlóképpen gondolkodik erről és a kiadó által ez létrejöhetett most is és az eddigi lemezeknél is.

omega_diatribe_2020_33.jpg

Rendszeresen koncerteztek külföldön, ha a vírushelyzet úgy engedi, idén ősszel is lesz egy több állomásos, jó néhány országot érintő európai turnétok. Milyen különbségeket láttok a hazai és külföldi viszonyok, esetleg a közönségek között? Máshogy viszonyulnak hozzátok Magyarországon kívül?

Milán: Számomra a külföldi koncertezés sokkal inkább a nagyobb kaland miatt vonzóbb… Imádunk itthon játszani, mert vannak nagyon jó helyek és szerencsések vagyunk, mert mindenfelé találkozunk olyan arcokkal, akik kíváncsiak ránk, de a hazai köröket már jó párszor letoltuk. Szóval kirepülni spanyolba vagy elautókázni Londonig mégiscsak izgalmasabb. Persze, ez csak akkor van így, ha hasonlóan beteg vagy, mint én vagy a Hájer. mi imádunk napokig a buszban aszalódni, szarabbnál-szarabb kajákat zabálni és otthonról cipelt forró Sopronit szürcsölni (nevet). Minket 100%-ig kárpótolnak a koncertek, az új közeg, az új arcok.

Hájer: Ahogy Milán is mondta, nem mindenki éli ezt a vándor-cigány életmódot, de hát nem is kell mindenkinek… Lényeg, hogy mi élvezzük és érezzük, hogy van miért csinálni.
Többnyire egyébként ebből adódtak nálunk a tagcserék is, nem mindenki tud 6 külföldi állomás után hétfőn, reggel 8:55-kor kiszállni a buszból a melóhelye előtt és bemenni kezdeni a hetet (nevet). Mindig is fontos volt számunkra a globalitás és hogy eljussunk csomó helyre a zenénk által, ez a mai napig szempont!

Ákos: Igen ők ketten élvezik, mi meg durcásan ücsörgünk a csomagtérben. De ez nem nagy teher ahhoz, hogy cserébe a barátaimat boldognak lássam.

Számos nagyszerű underground zenekar van itthon, ehhez viszonyítva viszonylag kevés a határainkon túli megmozdulás. Mi a ti véleményetek, mi miatt lehet ez? Mi kell ahhoz, hogy egy magyar banda külföldön is érvényesülni tudjon?

Milán: Rengeteg a király hazai zenekar, akik simán működhetnének külföldön is, de ahhoz, hogy az ember labdába rúghasson nemzetközi szinten, a rengeteg meló mellé egy halom pénzre és egy nagy adag szerencsére is szükség van. Nem mellesleg simán mi is többet pörögnénk kint, ha nem kéne folyamatosan a szabikon matekoznunk. Mert bizony a számlákat még mindig nem a jogdíjakból fizetjük, bármennyire is hihetetlenül hangzik (nevet).

Szerintetek mely hazai zenekarok érdemelnének meg nagyobb globális visszhangot, külföldi karriert is?

Milán: Lazarvs, Stubborn mindenképp.

Hájer: A The Southern Oracle és a Harmed is bitang jól tolja, imádjuk őket elcsípni, ha valamilyen fesztiválon épp egy napon játszunk.

Említettük az őszi turnét, de teljesen bizonytalan a mai helyzet. Meddig tudtok előre látni, milyen terveitek vannak még a koncertezésen kívül?

Hájer: Napról-napra kapjuk a hírt a menedzserünktől, hogy tolni kell a külföldön lekötött bulikat jövőre… teljesen kivagyok már ettől az egésztől! Meglátjuk, mi marad az őszre/télre…

omega_diatribe_2020_1.jpg

Kérdezett: eNVé

Omega Diatribe elérhetőségek:

 Honlap - YouTube - Facebook - Instagram - Twitter - Soundcloud - Spotify - Bancamp - Merch

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (85) a hónap 12 dala (11) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (150) Gramofon (82) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (148) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása