Legyen Zaj! – A Fekete Zaj spontán minifesztiválján jártunk

Helyszín: Dürer Kert, Budapest

Időpont: 2020.10.17.

Képek: Frank Olivér (Infinite Beat - Teljes galéria ITT)

zaj_besz.jpg

A minden nyár augusztusában megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztivál szervezői telente egy Fekete Zaj Tél nevű decemberi változattal szoktak jelentkezni, hogy az alternatív, illetve sötétebb hangulatú zenék rajongóinak éhségét csillapítsák. A rendezvény helyszínéül mindig a Dürer Kert szolgál, a klub körül jelenleg is zajló események azonban sok mindent megváltoztattak. A helyzet jelenleg úgy áll, hogyha valamiféle égi csoda nem történik, a Dürernek hamarosan költöznie kell az Ajtósi Dürer sorról. Ez értelemszerűen több koncertnaptárra is hatással van, így idén a téli Zaj helyett afféle „őszi Zajt” kaptak a zajongani vágyók.

A Legyen Zaj! névre keresztelt eseményen hat hazai zenekar képviseltette magát. A koncertek többé-kevésbé váltásban zajlottak a nagyterem és a Room 041 színpadán, úgyhogy ha a teljes koncertet nem is, de mindenki láthatott mindegyik zenekarból valamennyit. A vírushelyzet miatti szabályok értelmében az épületen belüli maszkviselés kötelező, de legalábbis erősen ajánlott volt, melyet többé-kevésbé be is tartottak az emberek. Annak fényében viszont, hogy szinte mindenki kezében ital volt, ez kissé nehezen volt kivitelezhető.

Szintén a pandémiás helyzet indokolta korai kezdést is, így a Shell Beach már hat órakor színpadra állt. A zenekart eddig javarészt csak egy ezeréves Kettőnégy-interjúból ismertem, így voltaképpen csak most sikerült a csapat zenéjével megismerkednem. Az ötvenperces játékidő elég változatosan telt, ugyanis a némileg megújult felállású Shell Beach zenéjében a lágyabb, post metalos elemek kitűnő összhangban voltak a hardcoreból hozott lendületesebb részekkel. Ugyan eleinte kissé szellős volt a nézőtér, és a koncert végére sem lett tömegnyomor, a srácok nagyon odatették magukat, folyamatos volt a közönséggel való kommunikáció is. Az est folyamán többször is szó esett a Dürer Kertet érintő nem túlságosan biztató fejleményekről, melynek először ők adtak hangot.

shellb.jpg

A Shell Beach koncert végeztével átmentünk a középső terembe, ahol már játszott a Sorbonne Sexual. Ők voltak az est egyetlen fellépői, akik még nem játszottak Zajos rendezvényen, és számomra sem voltak ismerősek, így kíváncsian figyeltem, hogy mi is történik a színpadon. A 30Y-féle alternatív rockot művelő brigád zenéje egyébként meglepően tetszett, pedig alapvetően nem vagyok a hazai alter nagy rajongója. Zeneileg ők is elég változatosak voltak, az egyébként szintén remek gitár-basszusgitár-dob kombinációt  Karádi Gergő különleges énekhangja, illetve Imhof Bálint billentyűjátéka tette színesebbé. A pörgősebb szerzemények mellett lírai dalok is helyet kaptak, melyeket bőven volt honnan válogatniuk, hiszen az EP-k mellett már három nagylemezen vannak túl a fiúk. A koncertről egyébként hangfelvétel is készült, melyet reményeim szerint hamarosan elérhetővé tesznek majd. Aki vevő az alterre, az mindenképpen kövesse figyelemmel a fiúkat, aki pedig nem, az is, hiszen nekem is kellemes meglepetést okoztak.

sxl.jpg

Mire visszaértünk a nagyterembe, a Képzelt Várost már a színpadon találtuk. Az öttagú post-rock zenekar egészen egyedi atmoszférát teremt, az elszállós-lebegős, kissé pszichedelikus gitártémák közé olykor a sampler is beférkőzik, de a cselló az, ami a legnagyobb hangulatteremtő erővel bír. Most láttam őket harmadjára, és noha a programban helyet kapó új szerzeményeken kívül sok újdonság nem ért, ismét teljesen lenyűgöztek. A koncert fénypontja számomra a Dissenter című dal volt, mely az idén megjelent új nagylemez talán egyik legnagyobb ütőere, tömény hidegrázás. Azt gondolom, hogy a kvintett zenéje egészen egyedülálló, élőben hallgatva pedig még mélyebbre nyúl, mint egyébként. Úgyhogy aki még nem volt Képzelt Város koncerten, az mihamarabb pótolja be!

kv.jpg

A középső teremben eközben már a húrok közé csapott az Amber Smith. Az indie és a pop rock vonalán mozgó trió zenéje alapvetően nem áll hozzám túl közel, így élőben azonban elég meggyőző produkciót hallhattunk. Ez nem is véletlen, hiszen a zenekar már húsz éve a pályán van, nyolc nagylemezt és számos nemzetközi koncertet is maga mögött tudva. A program javarészt a nemrégiben megjelent új lemez dalaiból állt, melyeket itt mutattak be először a fővárosban. Ugyan az ilyesféle muzsika tényleg nem kenyerem, de a Sorbonne Sexuallal egyetemben eléggé meggyőztek a fiúk. Nem kizárt, hogy találkozunk még.

as.jpg

Az Amber Smith koncertjét követően egy nagy kedvenc, az Entrópia Architektúra következett a nagyteremben. A fiúk zenéjéről nagyon nehéz igazából bármit is írni, hiszen leginkább élőben megtapasztalva jön át az a mindenen áttörő energia, melyet behatárolhatatlan zajzenéjük az emberből kihoz. Buddhista mantrázás, ipari ütőshangszerek és sampler lépnek frigyre az Entrópia zenéjében a gitár, a basszusgitár és a dob által létrehozott sötét masszával. Nagyon mély zene az övéké, amit ha akarnék, se tudnék mihez hasonlítani. Mivel a mostani már a sokadik találkozásunk volt, a koncert feléről eljöttünk, hogy az est utolsó fellépőjét is megtekintsük.

entropia.jpg

A Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force névre hallgató duó a nyári Zajon első látásra és hallásra szerelem volt. Zenéjükben különféle elektronikus zenei műfajok keverednek az internet legmélyebb bugyraiban fellelhető trash tartalommal, mindezt pedig vetítéssel teszik színesebbé a srácok. A zene és a kép állandóan változik, sosem megy le két koncerten ugyanaz, ami talán egy kis külön pikantériát ad az egésznek. Ha minden vágyad az, hogy egy Horst Fuchsos Teleshop-reklámra révülj, vagy egy szíriuszi magyar származást hirdető zugtáltos szavaira táncolj, akkor ez a te zenéd. Pontosan annyira bizarr, mint amilyennek hangzik, és pont ez benne a zseniális. A közönség is így vélekedhet, hiszen ezen a koncerten voltak a legaktívabbak az emberek – habár ennél táncolhatóbb zene nem is volt aznap este –,  még egy visszatapsot is kaptak a srácok, akik egy rövidke bejátszással búcsúztak.

prwpf.jpg

A korai kezdés ellenére szépen megtelt a Dürer két terme, de minden bizonnyal a Télikert sem állt üresen, ahol Kraak és Antidolor pörgette a lemezeket, de Banyek interaktív vektorképernyős videóinstallációját is ott volt lehetőség kipróbálni, így egy kis off-programra is lehetőség volt, ahogyan az egy igazi (mini)fesztiválhoz illik. Összességében nagyon elégedetten távoztunk, hiszen a Zaj szervezői mindig is adtak a minőségre, ez pedig most sem volt másként. Nagyon úgy fest, hogy ez volt az utolsó Zaj a Dürer Kertben, ez a rendezvény pedig meglehetősen méltó volt önmagához. Jövő nyáron találkozunk!

Írta: mäyräkoira

Fekete Zaj elérhetőségek:

Honlap Facebook Instagram Youtube

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása