Wardruna - Kvitravn (2021)

Album: Kvitravn

Előadó: Wardruna

Megjelenés ideje: 2021.01.22.

Kiadó: Sony / Columbia, Norse Music

Származás: Norvégia

unnamed.jpg

Tracklist:

1. Synkverv

2. Kvitravn

3. Skugge

4. Grá

5. Fylgjutal

6. Munin

7. Kvit hjort

8. Viseveiding

9. Ni

10. Vindavlarljod

11. Andvevarljod

Einar Selviknek egyáltalán nem titkoltan kitűzött célja, hogy úgy örökítse tovább a régmúlt, nordikus dallamokat, hogy megmaradjon a teljesség és a hitelesség, hogy a muzsika ne veszítsen autentikusságából, ám mégse népzenei töredékek újrajátszásáról, enyhe feldolgozásáról legyen csupán szó. Einar elmondása szerint az ősiséghez úgy szeretne a Wardruna muzsikájával visszatérni, hogy nem a múltba réved, hanem tisztelettudó módon megújítja és jövőbe örökíti az elmúlt vagy elmúlóban levő zenét (csak hallkan jegyzem meg, véleményem szerint ez a fajta felfogás a hazai folklór bizonyos, utolsó-utáni órában járó szegmensei számára is megsüvegelendő lehetne…).

A norvég banda 5. nagylemeze, a Kvitravn méltó módon tükrözi az énekes célját és azt az ösvényt tapossa tovább, amit elődei teremtettek, nem tér le róla. Én ezt egyben a lemez pozitívumának és negatívumának is gondolom, hiszen pont emiatt nem érzem azt, hogy számomra újat és pluszt nyújtanának ezek a néhány esetben túlnyújtott nóták. Ugyanakkor mégis elgondolkodtatnak, gyönyörködtettnek. Hasonlóan letisztult vonalon halad tovább a Kvitravn, mint a négy korábbi korong, ezt pedig az egyszerű borító is tükrözi. A 2018-as Skald-on látható bárdot követően a Kvitravn külcsíne újra visszatért az első három lemez (Runaljod-trilógia) puritánságához. A Wardruna logóját láthatjuk, egy egyszerű háttér előtt, amelyet ezúttal fekete madártollak alkotnak. Igen, úgyvan! Jól gondoljátok, Odinról van itt szó…

Ha már fekete madarak; az albumot indító, kiválóan építkező, fokozódó hangulatú Synkverv után, a Wardruna-módon slágergyanús, ambient-szövetű címadó elején hallhatjuk is őket károgni. Az ezt követő Skugge egy fjordon végigúszó hajón viszi be a hallgatót a kikötőbe, hogy az után a Nagyterembe kísérve őt táncra is perdítse. Valamilyen kis apróság és finomság miatt az összes tételt külön ki lehetne elemezni… Példának okáért a Fylgjutal a legagresszívabb track, a Vindavlarljod a kántálós nóta (és nem kicsit Myrkur-rokon, így Amalie rajongóinak különösen ajánlott), a Ni pedig a legletisztultabb megnyugvás. No, és ott van még az albumot záró, egyben leghosszabb szám, az Andvevarljod. Középrészében egy gyönyörű női kórust hallhatunk, melynek dallamvezetése bizonyítja, a skandináv folk-zenék esetén nem muszáj bő 1000 évvel ezelőttre visszanyúlni, hiszen az elmúlt 200-400 év polgáriasodott hangulatokat is magukon viselő dallamai között is lehet gyöngyszemeket találni.

A maga egyszerűségében a klipesített nóták közül is kiemelkedik a Grá, mely, bár egy rendkívül pőre tétel, de a banda összes erőssége sűrűsödik benne. Itt Einar különleges és sokrétű hangja mellett az énekesnő, Lindy Fay Hella is nagyot alakít. Ha az egész Kvitravn-ot nézzük, Lindy nincs túlzottan előtérbe helyezve, ám ebben a dalban gyönyörű hangja mellett azt is megmutatja, hogy mennyire fellelhető a kiabálásban, a nyers hangokban, a sutaságban is a szépség. A Grá tanúbizonyság arról, hogy egykoron az ének és a zene nem csupán a kiemelkedő tehetségeké volt, hanem mindenkié. Erre erősít rá a hangszerelés is, hiszen a szám feléig csak csontokkal ütött ritmust és sámándobot hallhatunk, mindezek pedig olyan hangszerek, melyeket valahol mélyen mindenki ismer, melyek mindenkit meg tudnak szólítani. Az pedig már csak az én, mondhatni érdekes ízlésemet mutatja, hogy a Kvitravn-ról a Munin - Kvit hjort szomorú párosa lett a kedvencem. Utóbbi fúvós játékát hallgatva szinte el is hittem, hogy Ragnar vagy Björn Lothbrok helyett én ülök ott a magas sziklafal tetején, bundában, kardomat a vállamnak támasztom, miközben könnyes szemmel, elégikusan a szürke felhőkbe révedek…

A Wardruna ismertségéhez persze az is hozzájárult, hogy zenéjük nem egy részt festett alá a Vikingek sorozatban, ráadásul Selvik cameozott is néhány jelenetben, arról pedig már ne is beszéljünk bővebben, hogy Einar szólókoncertjei mellett még a legújabb Assassin’s Creed játékba is szerzett muzsikát. Ám én úgy gondolom, hogy mindez önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy a Kivtravn az európai és az amerikai eladási listák élmezőnyében tanyázhasson. Ehhez kell az is, hogy befogadható, de nem könnyű, északi pagan/ambient-folk muzsikájuk örökérvényű legyen és nemzetiségtől, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül tömegeket szólítson meg. Ez pedig elvitathatatlan érdeme a Wardrunának.

Pontozás: 8/10

Írta: eNVé

Wardruna elérhetőségei:

Honlap - Facebook - YouTube - Instagram - Twitter - Soundcloud - Vimeo

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása