"Mindannyian emberek vagyunk! Próbáljunk meg annak is maradni" – Atrox Trauma interjú

Az extrém metalban utazó hódmezővásárhelyi Atrox Trauma életében pár éve új fejezet nyílt, melyre mi is felfigyeltünk. A fiúkkal a zenekar múltjáról, jelenéről, valamint a tagok által szervezett Lowland Festről beszélgettünk.

atrox_trauma.jpg

Először is mutassátok be a zenekart!

ImI: Székely András szólógitár, Tábori Gyula basszusgitár, Győri Gergely dobok és Török Imre gitár, vokál. Ez a négy ember alkotja az Atrox Trauma zenekart, a zenénket leginkább thrash vagy thrash/death metalnak szoktuk nevezni.

A zenekar első fejezete 2014-ben zárult le. Mi vezetett a feloszláshoz, illetve minek köszönhető, hogy 2019-ben újra összeálltatok?

ImI: Így igaz, volt egy első fejezet, ami 2008-ban kezdődött. Ekkor alakítottuk Kristóf (dob) barátommal a zenekart Hódmezővásárhelyen. Sepultura, Slayer, Kreator számokat tanultunk, tagokat vadásztunk, akik jöttek-mentek, közben saját számokat raktunk össze. Az első 1-2 év így el is röppent. 2010 tavaszán találtunk Bandira, akit az akkori basszerosunk, Máté hozott magával Kecskemétről. Megcsináltuk az első demonkat, majd basszus poszton újabb csere… Megcsináltuk a második demonkat 2012 szeptemberében, majd fél év múlva Kristóf döntött úgy, hogy kiszáll… dobost találni meg… baszki, nem egyszerű. Képbe került Gergő, akit elég régről ismertem. Vállalta a dobolást, de csak kisegítő jelleggel, amíg nem találunk állandó dobost. Mindeközben ment egy német túra szervezése júniusra, amit így nem tudtunk vállalni, eltoltuk őszre. Végigpróbáltuk a nyarat, hogy majd leigázzuk Germániát (haha), erre kiszállt a basszer. Na meg indulás előtt nem sokkal törölték az összes időpontunkat. Egy helyszín megmaradt, amellé meg az idő rövidsége miatt nem sikerült még néhányat összeszedni, így maradtunk itthon… Szóval így tornyosultak az akadályok egymás után. Hármasban, basszer nélkül toltunk még néhány koncertet, majd 2014 elején azt mondtam a többieknek, hogy vége. Gergő időközben annyira megszeretett minket (haha), hogy elég nehezen viselte a történteket. Gyakran találkoztunk és mindig rágta a fülem, hogy nyomjuk már, csak egy próbát... lécci… Egy idő után beadtam a derekam és 10 évvel az első AT próba után összeraktuk a cuccot és jammeltünk egyet. Jöttek elő az AT számok, nem kellett sokat agyalni rajtuk. Pár hónap eltelt így, hogy hetente-kéthetente próbálgattunk, mire mondja Gergő, hogy tudna egy basszerost. Így jött Gyuszi. Újabb pár hónap, és felhívtam Bandit, van-e kedve jönni. Azonnal igent mondott. Egyben volt a banda, végigpróbáltuk az évet, majd 2019. október 31-én újra színpadra álltunk és kurva jól sikerült a koncert!

Gergő: Sok poénkodás után egyszer ketten Imivel jammeltünk egyet pár éve. Talán ez is közrejátszott. :D

Honnan merítetek inspirációt a zene és a dalszövegek megírásához? Hogyan néz ki nálatok a dalírás folyamata?

ImI: Nagyon jó kérdés! Bármi inspirálhat. Egy érzés, egy esemény, egy trauma, vagy akár egy film, egy jó könyv, egy jó beszélgetés. Általában nálam ez magányos folyamat. Van úgy, hogy kiszaladnak a gondolatok a tollamon keresztül, van, hogy hetekig cikáznak az elmém útvesztőiben, mire papírra tudom őket vetni. A zene is hasonló. Gitározok magamban, majd jön egy két téma, riff, és összejön egy dal. Megmutatom a többieknek és felöltöztetjük, majd évekig variáljuk (haha). 

A visszatérésetek óta két tehetségkutatón is részt vettetek, mesélnétek ezekről egy kicsit? Honnan jött az ötlet, hogy nevezzetek, illetve mik a tapasztalatok?

Gergő: Részemről az történt, amire számítottam. Vegyesek az érzéseim a tehetségkutatókkal kapcsolatban, jók és rosszak egyaránt. Legalább tudtunk játszani párszor az ősszel közönség előtt és lett egy tök jó felvételünk az A38 Hajón.

ImI: Egyszer csak szembe jött a neten a szarvasi Dobbantó tehetségkutató hirdetése, gondoltam megpróbálhatnánk. Körbekérdeztem mindenkit, hogy mi legyen, majd mindenki rábólintott. Amúgy korábban, az első fejezet idején az volt az egyik alap, hogy soha nem veszünk ilyesmiben részt. Időnként nem is nagyon értettem magam, hogy ez most miért kell. Szóval belevágtunk. Legnagyobb örömünkre megnyertük a szarvasi kört, és bejutottunk az Öröm a zene döntőjébe, ami az A38 Hajón volt. Online lehetett valós időben követni az összes zenekart. Ez elég izgalmas volt, mert mindenkinek meg volt szabva, hogy mikor kerül színpadra, mennyi ideje van fölpakolni, beállni és percre pontosan indult a stream. Lett egy fasza videónk, lehet csekkolni a Youtube-on!

Mik a jövőbeli tervek a zenekarra nézve? Új kiadvány mikorra várható?

ImI: Újabb nagyon jó kérdések!  Le akarjuk igázni az egész világot (haha)! Nagyon izgalmas időszak ez a mostani a zenekar életében! Jelenleg készül az első lemezünk: bevettük magunkat a gyulai No Silence stúdióba. Túl vagyunk egy egy hetes kőkemény munkán és vár még ránk egy kör áprilisban. Rettentően be vagyunk sózva, nagyon izgatottak vagyunk… Alig várjuk, hogy hallhassuk a végeredményt. Hogy milyen módon hozzuk ezt nyilvánosságra, még nem kristályosodott ki, de dolgozunk az ügyön.

Noha a thrash metal zenekaroktól sosem állt távol a politikai, illetve társadalmi témájú dalszöveg, mostanság egyre több olyan együttes van, akik nyilvánosan is állást foglalnak, pl. az Angelus Apatrida vagy a Gama Bomb, néhányan pedig egyenesen kizárják az ellenkező véleményű rajongókat. Szerintetek mennyire van helye a politikának a zenében, illetve mondhatja-e azt egy zenekar, hogy „ha nem értesz velünk egyet, ne hallgass minket”?

Gergő: A politikát teljesen felesleges a metalba beengedni, nem szabad erről szólnia. Lényeg a közösségépítés, nem pedig a széthúzás generálása.

ImI: Az Angelus Apatrida új lemeze micsoda kritikákat kapott! A társadalmi témájú dalszövegeknek helye van a metalban. Főleg a thrash metalban. A konkrét politikai állásfoglalás már nem olyan egyszerű téma. A művészi szabadság alá belefér sok minden. Ha egy zenekar egy üzenetet akar közvetíteni, akkor miért ne tehetné meg. A zenerajongó meg eldönti, hogy neki ez belefér vagy nem. Úgy lehet, hogy ennek hatására változik a véleménye. Már ha egyáltalán érdekli a szövegvilág, mert néha az az érzésem, hogy tök mindegy miről énekelsz, lehetne az a Hare Krisna is végtelenítve. Az is fasza lenne. Vagy abba is belekötnének.

Másrészről viszont ezzel könnyen olyan útvesztőbe kerül az ember, ahonnan nehéz kijutni, ha egyáltalán észrevesszük, hogy útvesztőbe kerültünk. Szét van hasítva a társadalom, szét van hasítva a tudatod. Széthasítjuk a metalt is? Választásra kényszerítenek. Jobboldali vagy, vagy baloldali vagy. Ami azt illeti, én ember vagyok. Mindannyian emberek vagyunk! Próbáljunk meg annak is maradni.

lowland_fest.jpg

A tavalyi évben elindítottátok a Lowland Festet, mely a hazai underground berkeiben nagyon pozitív fogadtatásra talált. Kijelenthetjük-e azt, hogy ha nincs a vírus, akkor a Lowland se születik meg?

Gyuszi: Teljes egészében kijelenthető! Lényegében a fesztiválhiány hozta létre a fesztivált! Hisz, ha meg lettek volna tartva a fesztiválok, akkor mi is fesztiválról fesztiválra mentünk volna és se pénzünk se időnk nem lett volna erre! Sőt eszünkbe se jut!

Gergő: Elképzelhető, hogy ha nincs ez az egész, akkor Gyuszival nem fogunk bele a fesztiválszervezésbe. Egy kényszerhelyzet volt, ami szerencsére jó dolgokat eredményezett.

A Lowland jövőjét tekintve mik az elképzelések? Szeretnétek-e esetleg bővíteni a fesztivál méreteit, vagy inkább megőriznétek az underground jellegét? Ha jól tudom, korábban egy téli változat ötlete is felmerült, ezzel kapcsolatban várható-e valamiféle fejlemény a jövőben?

Gyuszi: Mindenképp meg akarjuk őrizni az underground jellegét! De ha van rá érdeklődő, akkor tervben van a bővítés. Természetesen, ha lesz lehetőség és lesz értelme, akkor a téli fesztet is megcsináljuk.

Gergő: Szeretnénk idén is megrendezni a fesztivált. 30+ zenekar a terv, akik között akad pár külföldi előadó is. Az underground vonal mindenképp megmarad, mind felhozatalban, mind méreteiben. Későbbiekben elképzelhető, hogy nagyobb lesz az egész, de csak akkor, ha ez nem megy a családias légkör rovására. A Snowland Fest nem lett elkaszálva, de idén nem mertünk nekifogni, tartok tőle, hogy mindenféle rendőri erőkkel szétzavarták volna, minket pedig várt volna némi kényszerpihenő valamelyik fogdában :D Ha a következő téli szezont nem befolyásolja pandémiás intézkedés, akkor biztosan megrendezzük az első Snowland Festet.

Zárásképpen említsetek meg pár olyan hazai együttest az undergroundból, akiket bátran ajánlanátok!

Gergő: Türböwitch, Balkan Shadows, Paediatrician, Archaic, Nest of Plagues.

ImI: Rengeteg jó zenekar van idehaza, de mondjuk Archaic, Needless.

Kérdezett: mäyräkoira

Atrox Trauma elérhetőségek:

Facebook Youtube

Lowland Fest elérhetőségek:

Facebook

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (85) a hónap 12 dala (11) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (150) Gramofon (82) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (148) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása