„Mi az újragondolásban, a kísérletezésben hiszünk” – Folksteps interjú

A 2019 környékén alakult Folksteps a nyugati gitárzenét sajátos módon vegyíti a Kárpát-medencei-, illetőleg magyar népzenével, népdalkinccsel. Stílusukra legtöbbször a találó ethno-surf rockzenét használják. Eddig két EP-t adtak ki, tavaly augusztusban megjelent a hangulatos videóval kísért Örömanya számuk, most pedig egy új dal bemutatása előtt állnak. Mindezekről, eddigi történetükről, valamint a hazai folklór helyzetéről, a fúziós bandákról, a hagyományőrzésről is kérdeztük Szántó Marcit, a banda énekesét, gitárosát. De alább már meséljen ő nektek!

img_0928.jpg

Üdv! Köszöntelek a MusicTunnel-en! Kérlek, mesélj nekünk kicsit a Folksteps megalakulása előtti és körüli időszakról! Hogyan alakult ki a banda tagsága?

Sziasztok! A zenekar legelső formájában 2019-ben az ELTE Patina tehetségkutatóra állt össze. Barna (gitár) és én (Marci; ének, gitár) kerestünk dobost és basszerost a zenekarhoz, azelőtt duóban játszottunk itt-ott. Amikor Kristóf (basszusgitár) és Peti (dob) először csak beugrósként, majd állandó tagként csatlakozott a zenekarhoz, egy hihetetlen kreatív időszak köszöntött be, egymás után születtek a dalok, többek között ekkor alakultak ki az első EP alapjai is.

Nagyon érdekes fúzió a zenei világotok. Milyen zenei háttérrel, képzettséggel érkeztetek a Folksteps indulásához?

Két meghatározó zenei háttér van nálunk, az egyik a jazz irányából jövő intézményes képzettség (Peti és én), illetve a rock és blues irányából a nagyon őszinte, félig autodidakta hozzáállás (Kristóf és Barna). Jól kiegészíti egymást a két vonal, több szempontból is: szabadságot ad, hogy a zeneelmélet nem kizárólagos törvényként van jelen, hanem egyfajta magyarázatként, és ez nem is engedi szétcsúszni a különböző dalokat.

Maga a népzenei vonal honnan jött? Tanultatok esetleg népzenét is vagy van köztetek néptáncos, néprajzos?

Alapvetően az ötletet Párniczky András és a Nigun inspirálta. Barnával mindketten hozzá jártunk gitározni és nagyon megfogott, ahogyan a jazzt a zsidó népzenével fúzionálják. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ez vajon működhetne-e a magyar népzenével és a nyugati rockzenével. Ezután ástuk bele magunkat a népzenébe és kezdtünk el tudatosan keresni dalokat, amiket átdolgozhatunk. Mostanában pedig a saját dalok írása közben is jelen van a fúzió motivációja.

Honnan gyűjtötök, hogyan találjátok meg a később feldolgozásra, felhasználásra kerülő népdalokat?

Szerencsére, ahogy elkezdtünk megismerkedni a népzenei közeggel, egyre több segítséget kaptunk. Arra is volt példa, hogy kaptam két kötet kigyűjtött népdalt az egyik hallgatónktól, ami nagyon jó érzés volt. Sok zenét hallgatunk és igyekszünk folyamatosan bővíteni a tudásunkat, úgy érezzük, hogy a különböző népzenei barátságok révén segítséget kaphatunk, hogy minél jobbá váljon a koncepciónk.

Bár már a Táncházmozgalom elején alakultak fúziós zenei bandák, ám ma is aktív a néptánc, a népzene egy olyan szegmense, ahol az egyediséget félretéve szinte teljesen lemásolják az archív felvételeket, az adatközlők játékát, mozdulatait. Nektek mi a véleményetek erről? Számotokra mi a hagyományőrzés, a hagyomány továbbörökítése?

Létező jelenség ez, sokszor kaptunk mi is olyan kritikát, amiben nehezményezték az elektromos koncepciót és azt, hogy a dalok előadása nem autentikus, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nekünk ez soha nem volt célunk, mi az újragondolásban, a kísérletezésben hiszünk. Ez számunkra azt is jelenti, hogy a népzene minden szegmensének helye van a palettán. Ha egy rockzenekar a gyökerei egy részét a népzene felől határozza meg, abból nem lesz autentikus előadás, ugyanakkor elárul valamit a népzene erejéről és fontosságáról a minket körülvevő világban.

Az biztos, hogy több fajta megközelítéssel, de a hazai folklór él és virul, a népzenét pedig egyre többen vegyítik a rockzenével, a metal-, a pop- vagy az elektronikus muzsikával. Nektek kik a kedvenceitek? Kiket ajánlanátok itthonról és külföldről?

Mindenképp kiemelném itthonról az Aurevoir., a Bohemian Betyars, a Góbé, a Mordái, a Muzsikás zenekarokat, külföldről pedig a Mumford and Sons, Ed Sheeran illetve a Led Zeppelin és a Greta van Fleet kelta népzenei megoldásai fognak meg engem személy szerint leginkább.

Visszatérve a Folkstepsre; eddig két EP-tek jelent meg. Hogyan jellemeznétek néhány mondattal őket?

Most visszatekintve az első (Tánclépés) inkább tűnik egy útkeresésnek, mintsem komolyabb zenei koncepciónak. Az Ugróst a mai napig erős és kurrens anyagként tartjuk számon, a dalait játszani is fogjuk még jó ideig.

A tavalyi Ugrós EP-re már tényleg többen fel is figyeltek, aztán jött a Covid… Hogy érzitek most, a helyzet ellenére beváltotta az Ugrós a hozzá fűzött reményeiteket?

Mi is észrevettük a fokozott figyelmet körülötte és nagyon sajnáltuk is, hogy egy teltházas bemutató után szinte azonnal jött a karantén. Ennek ellenére folyamatos a hallgatottsága, több, mint egy éve jelent meg, de még sokszor előfordul, hogy valaki felfedezi és megosztja, olyankor ez nagyon jólesik mindannyiunknak.

Az Ugrós után tavaly augusztusban jelent meg az Agata Angilellával közös Örömanya, amihez a Balaton-felvidéken forgattatok klipet. Meséljetek nekünk kicsit erről a számról és a klip születéséről!

Nagyon élveztük a közös munkát, a szám címére utalva mondhatni, hogy igazi örömzenélés volt együtt. A klipet Pál Ákos rendezte és vágta. Eléggé kalandos hétvégi balatoni kiruccanás volt. Két nap alatt szinte több dolog történt velünk, illetve a stábbal, mint egész nyáron. A végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk.

Április 30-án pedig érkezik legújabb dalotok (Kalandor). Bár még megjelenés előtt vagyunk, valamit azért csak elárulhattok nekünk az új számról, a hozzá készülő videóról…

Az új dalunk először a SoundCam oldalán fog megjelenni, session videó formájában. Nagyon sokat dolgoztunk vele, egy új irányt képvisel, bár hasonlóan táncolható lesz, mint a korábbi dalaink, de ez már nem népzene feldolgozás lesz. Nagyon jól éreztük magunkat a felvétel alatt, nyáron érkezik hozzá klip is, ami talán az eddigi legjobb lesz!

Próbáltok valamennyire előre tervezni a mostani helyzet ellenére? Hova tovább? Mi lesz a következő „Folk step”?

A már említett klip mellett az új album is érkezni fog, amin már Rákos Julcsi is játszik szaxofonon, aki nemrégiben csatlakozott is hozzánk. A lemezen sok olyan dal lesz, amit már koncerteken is játszottunk, de számos vadiúj, új köntösbe felöltöztetett tétel is szerepelni fog rajta.

img_0927.jpg

Fotók: Jani Martin

Kérdezett: eNVé

A Folksteps elérhetőségei:

Facebook - Instagram - YouTube - Spotify

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása