Bëlga - Karnevál (2021)

Album: Karnevál

Előadó: Bëlga 

Megjelenés ideje: 2021. 05. 28.

Kiadó: Szerzői kiadás

Származás: Magyarország

Bëlga в Apple Music

Nem hinném, hogy ne lenne olyan magyar ember, aki számára ne csengene ismerősen a Bëlga együttes neve. A jelenleg öt főből álló formáció immáron 24. éve van jelen a hazai könnyűzene porondján, és örvendezteti meg a hallgatóságot a rájuk jellemzően sokféle ihletettségű, de alapvetően hip-hopra épülő szövegcentrikus muzsikával. A legutóbbi kiadvány a 2017-ben megjelent Csumpa volt, úgyhogy időszerű volt már egy új nagylemez a fiúktól, mely a május végén megjelent Karneválban öltött testet.

Az egymás kezét fogva a glóbusz körül táncot járó különböző származású embereket ábrázoló borító az album tartalmáról is árulkodik, hiszen DJ Titusz és DJ Marvin a legkülönbözőbb zenei gyökerekhez nyúltak a dalok megkomponálása során. Így nem meglepő tehát, hogy a Karneválon a latinos dallamokon keresztül a magyar népzenén és a jazzen át a countryig mindenféle hatás felfedezhető. Az előző album alapjaihoz képest a Karnevál dalai nagyon mások zeneileg, a hangszerközpontúság érezhetően kidomborodik a lemezen, ezzel a színes zenei világgal pedig a Karnevál egyértelműen a Bëlga-diszkográfia méltó ékkövévé vált – számomra legalábbis mindenképpen.

Ha az album színességéről beszélünk, nem mehetünk el MC Fedora neve mellett. A Csumpa óta tudjuk, hogy a női ének nagyon is jól áll a Bëlgának, így eshetett meg, hogy Fedora visszatért, hangját pedig a Karnevál több dalán is hallhatjuk. Az egyik ilyen az album egyik ütőerének számító Bélabál, mely tűpontosan festi le a falunapok és más vidéki rendezvények hangulatát. Az olcsó sör, a tűző nap és a pörköltszaftos asszonyverőben feszítő Bélabá’ a falunapi zsánerkép elmaradhatatlan kellékei, melyek a már-már túlságosan is fülbemászó refrénnel akkor is utat törnek maguknak az agyadig, hogyha nem akarod.

A Bëlga történetében a más előadókkal való kollaborációk eddig szinte teljesen mellőzve voltak, most viszont nagyon úgy fest, hogy az új lemezen az elmúlt 23 év elmaradt együttműködéseit egycsapásra igyekeztek bepótolni a fiúk. Ennek legékesebb példája minden bizonnyal az Össznépi trepni című szerzemény, melyben a korábban a Bëlga-turnékon már vendégként rendre megforduló Dé:Nash és Krúbi, illetve Kiss Erzsi feketeöves halandzsamester is szerepet kapnak. A mainstream hip-hop dalszövegeinek érthetetlenné válására reflektáló dal tájszavakkal és némi halandzsával csavar egyet a jelenségen, és noha még a magyar anyanyelvűeknek is magyar felirat szükségeltetik hozzá, az Össznépi trepni rendkívül szórakoztatóra sikeredett.

A Karnevál dalai számos témát érintenek, van a lemezen néhány közéletre reflektáló dal, mint a Mutyi és az Árak, illetve a Zigilemezről megismert Jenő további kalandjai is megéneklésre kerültek, de még egy electroblues-szerzeményt is kapunk az apa-sztereotípiákra épülő Father blues képében. Az album legnagyobb slágere viszont egyértelműen a Busa Pista közreműködésével készült Pontyfénykép, melyet a nagyobb rádióadók műsorán is elcsíphetünk olykor. A dal már tavaly szeptemberben napvilágot látott, és habár már megjelenésekor is egy igen előkelő helyre küzdötte fel magát a horgászhimnuszok ranglistáján, a Pontyfénykép igazi ideje most jött el, hiszen egy minden ízében nyári dalról beszélünk. A teljes élmény eléréséért mindenképpen javasoljuk a Titusz rendezésében készült retro hangulatú klip megtekintését is!

A Bëlga-recept nem túl bonyolult: végy egy sokakat érintő társadalmi jelenséget, írj hozzá egy szatirikus szöveget, majd öltöztesd mindezt egy viszonylag rádióbarát köntösbe. Önmagában ez még nem biztos, hogy elég lenne a sikerhez, a srácok azonban valami olyan minőségi módon művelik ezt, ami itthon azóta sem sikerült senkinek. Némileg más liga, de legutóbb ilyen kiemelkedő teljesítményt a Szörnyeteg együttes 2017-es EP-jén láttam csak, pedig nagy szükség lenne a hasonló előadókra. Félreértés ne essék, nem Bëlga-klónokat szeretnék látni, viszont a közbeszédnek mindenképpen jót tenne, ha többen mernének olyan dolgok kapcsán kérdéseket feltenni, mint amiket például Még5, Bauxit, és Tokyo szövegei megfogalmaznak.

A Bëlga iránti szimpátiám azonban bőven túlterjed a zene szeretetén, hiszen az ötösfogat filozófiája is nagyon közel áll hozzám. A modern trendekre fittyet hányva még mindig hisznek az album koncepciójában, és így is képesek megtölteni az ország legkülönfélébb klubjait, ellentétben sok népszerű hazai előadóval, akik abba a hitbe rángatják magukat, hogy a siker kulcsa abban rejlik, hogyha évente több single-t is megjelentetnek. A kiadványok ráadásul rendre fizikailag is napvilágot látnak, ezúttal pedig kazettán is, mely egy elég egyértelmű állásfoglalás amellett, hogy mi is a kvintett véleménye a mai műanyag zeneiparról. Persze ha valaki ismeri a Bëlgát, az már enélkül is tudja ezt.

forró a helyzet

titkolnak valamit

forró a helyzet

csináltak valamit

de mégis kicsodák

Pontozás: 9/10

Írta: mäyräkoira

Bëlga elérhetőségek:

Facebook - Youtube - Instagram - Honlap

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása