„Casus Belli: A szerelem is háború” – Quiet Kid & The Speakers dalpremier és interjú

Az angolszász indie rockot evőkanálnyi pszichedéliával fűszerező Quiet Kid & The Speakers tavaly, a hazai Lockdown előtt pár nappal jelentette meg legutóbbi EP-jét. ám az eltelt hónapok alatt sem tétlenkedtek. Idén nyáron sorra kapjuk tőlük új kislemezük, az Escapism dalait. A korong harmadik tételét, a Casus Belli-t pedig itt, nálunk hallhatjátok először! Többek között a vadiúj nótáról (melyet cikkünk végén találtok), az elmúlt 1,5 évről, valamint Világunk aggasztó működéséről, alakulásáról beszélgettünk a csapat basszusgitárosával, Demeter Andrással.

Ha pedig az új track és az interjú miatt megjön a kedvetek egy kis élő, hús-vér koncerthez, akkor kattintsatok ide!

qkts_ff_siterinora_06.JPG

Kezdésnek engedd meg, hogy kicsit utazzunk az időben. Tavaly márciusban jött ki az előző EP-tek, aztán rá pár hétre lezártak mindent. Hogyan éltétek meg a lemez kiadásának időszakát, valamint az utána következő hónapokat?

Első körben elég érdekes volt nézni, ahogy a világ egy kicsit kifordult magából. Volt ennek az időszaknak az elején valami a levegőben. Valami, hogy talán jó értelemben másfajta világot kapunk a járvány után. Aztán ki kellett egyezni azzal, hogy legyen minél előbb vége ennek a szar időszaknak, meg reménykedni, hogy végre kevesebb áldozata legyen a járványnak. Természetesen az összes 2020 tavaszi koncert le lett mondva, így a Last Decade olyan klasszikus módon debütálni nem tudott. Aztán amikor a streamekre sor került, ott már más szempont szerint épültek fel a koncertek. Amit zenekari szempontból külön sajnáltunk, az az, hogy a Black Tangerine klipjének forgatása teljesen ellehetetlenült, ezért van az, hogy végül csak a híradós, dokumentum- és katasztrófafilmes betétek teszik ki a klip cselekményét. Persze, lehet, jobb is lett így, nem vagyunk egy szívesen kamerák előtt pózoló társaság.

Az említett, 5 számos Last Decade témája nem ad sok okot az örömre. Mit gondoltok, valóban ez lesz az utolsó évtized, amit valamennyire még „élvezhetünk”?

A lemez neve amúgy 2019 őszén már megvolt, hiszen akkor is úgy éreztük, hogy a mi életünkben talán az utolsó, kvázi gondtalan évtizedet zárjuk majd, a következő évtized pedig a korábban ismert világ gyökeres megváltozását fogja magával hozni. Persze a világ folyton változik, de mostanra bizonyos kérdések elég fojtogató módon vannak jelen a korosztályunk magánéletében, és persze a társadalmi életünkben is. Hogy élvezni fogjuk-e az életet? Sokan igen, és talán észre sem veszik majd, hogy az utolsó évtizedben lépdelünk. Lehet, hogy sokszor kiáltottunk már farkast. Gondtalan majmocskák vagyunk, akik akkor kezdenek el aggódni, mikor már a saját házuk is lángol.

A kultúra, a társadalom, a gazdaság számos szintjén hallhatjuk, hogy az „utolsó órában vagyunk”, ez kötődik a lemez címéhez is. Szerintetek is az utolsó olyan pillanatokat éljük, amikor még javíthatnánk az összetett problémákkal elrontott Világunkon?

A paradicsomba ugye vélhetően már nem térünk vissza soha, de ha szeretnénk mondjuk nem háborúzni a vízért, vagy az identitásháborúk mocsarában megfulladni akkor időszerű lenne tennünk valamit.

Szerinted mi a kiút? Mit tehet egy egyén, hogy segítsen a problémák megoldásán vagy, hogy önmaga kiszakadhasson ebből az egészből?

Nehezen lehet megfogalmazni, hogy mit is jelent pontosan az, hogy „érték”, és persze túl sokan inflálták el ezt a szót. De mondjuk érték lehet a saját és a környezetünk mentális egészsége, boldogsága, aminek a jelenlegi gazdasági és társadalmi berendezkedés nem feltétlen és nem mindenkinek megfelelő környezet. Szóval figyeljünk oda magunkra, merjünk egyedül is jól lenni, és ha teszünk valamit, akkor téttel bíró dolgokba álljunk bele! Annak nincs tétje, hogy a közösségi médiában valaminek az érzetét adjuk át, ahelyett, hogy ténylegesen mi élnénk meg.

Amúgy, ha a klímakérdésre gondolsz, akkor szerintem a vállalatokat kellene piaci alapon is érdekeltté tenni abban, hogy óvják meg a környezetet. Ehhez kell politikai meg fogyasztói akarat. Tudom, idealista dolog, de egyben szép kihívás.

qkts_ff_siterinora_22-2.jpg

Részben mindezekhez köthető a készülő új EP-tek címe, az Escapism. Hogyan jött az elnevezés ötlete? Mit szeretnétek ezzel üzenni a hallgatóknak?

Hogy nem lehet mindig megvívni a harcokat, néha jobb elmenekülni egy kicsit a gondok elől, az is a túlélést szolgálja. Legalábbis a magánéletünkben mindenképp. Fizikailag is arrébb lehet állni, ott lehet hagyni rossz kapcsolatokat és fejben is lehet jókat kalandozni. Van, hogy ez segít. Segíthet akár egy bezárkózással teli időszakban, melyet mind, közösen éltünk át.

Eddig két számot ismerhetünk az új anyagról, a Selfish Lovers-t és a Chloé-t. Bár a Last Decade-nél pozitívabb hangvételű lemezt ígértetek, azért mindkét számban ott van a komorság és a görbe tükör is. Jól gondolom, hogy ezek már a Quiet Kid & The Speakers védjegyei?

Nem az a szórakoztatóiparban utazó zenekar vagyunk, inkább érzéseket akarunk kiváltani és jó történeteket mesélni. Ez a keserédesség, meg, hogy egyszerre vagyunk könnyedek és nagyon nehezek, na ez tényleg benne van nem csak a zenénkben, hanem egyáltalán a zenekar atmoszférájában is.

Az Escapism legújabb, nálunk debütáló dalának címét jól ismerjük a történelemórákról, de hogyan jön össze a Casus Belli jelentése egy rossz kapcsolatból való meneküléssel?

A szerelem is háború. Esetünkben a tény, ami a háborút okozza, az az, hogy az egyik fél kizsigereli és kisajátítja a másikat, ezt a helyzetet kimozogni azért komoly hadvezér skilleket igényel. A zene szerintünk ennek a harcnak a dinamikáját és a zaklatottságát adja vissza.

Mikorra várható a teljes új EP debütálása? Elárulhattok nekünk valamit a további két-, még meg nem jelent dalról?

Október végén vagy november elején jön ki az utolsó dal, melyhez addig egy klip is készül. Ez a dal lesz amúgy a lemez pszichedelikus tetőpontja. A záródal arra bátorít, hogy ne ijedjünk meg magunktól, főleg, ha végre jól csináljuk a dolgainkat és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Előtte pedig érkezik Sue, aki Chloé történetének kiemelt szereplője.

Vannak már terveitek az EP utánra? Bizakodóan néztek a jövőbe?

Konkrét ütemterv nincs, abban nem is voltunk sosem jók. De rengeteg kész és félkész dalunk van, nem lenne rossz megjelentetni őket. Persze ha lesz rá pénzünk meg még ivóvíz addigra a Földön…

Quiet Kidék új nótáját pedig füleljétek meg itt alább:

Kérdezett: eNVé

Fotók: Siteri Nóra

Quiet Kid & The Speakers elérhetőségek:

Facebook - Spotify - YouTube - Instagram 

Casus Belli a Spotify-on, mentsétek el magatoknak!

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása