Mudfield - Szörnyeteg (2021)

Album: Szörnyeteg

Előadó: Mudfield

Megjelenés ideje: 2021.12.23.

Kiadó: Keytracks

Származás: Magyarország

26779mud2700_n-1170x1170.jpg

Váratlanul ért el engem a szeghalmi srácok harmadik albumának híre. S miután túlestem a „Most is csak egy év telt el?” és ehhez hasonló gondolatokon, a borítóra tekintve újra felszökött a homlokom; az asszociációim teljesen rossz irányba vittek. A Szörnyetegnek egyébként nagyon is mutatós az artwork-je, ám ez az első olyan front, melyen nem jelenik meg (egyértelműen) a tradíció, a rurális természetközeliség, no meg persze a nagybetűs OTTHON, az enyhe, mégsem annyira bújtatott, a Mudfield egyes számaiba nagyon puhán, szépen beleszőtt lokálpatriotizmus. Még a Nightrain néven kiadott EP vízparton ücsörgésében is felsejlik ez, de az azt követő borítókon látható elemek (az I Will Be EP nádkunyhója és az előtte ücsörgő pásztor, az első nagylemezen látható alkotás, melyet Bödecs Andris készített, valamint a Kelet Népére rajzolt, alföldi pusztával egybeolvadó, kaszát hordó parasztember) is rendre ezt tükrözik. Bár a Szörnyeteg dalaihoz érkezett videók és designok később megnyugtattak, a front mégis arra engedett következtetni, hogy ezúttal bizony valamiféle stílusváltás fog következni. Hát (szerencsére) nem ez történt.

Többen szintén megrökönyödtek azon a merész húzáson, hogy a srácok pont az ünnepek előtt egy nappal tették közkincsé az új korongot. Nekem erről egyből beugrott az, amikor pár éve a fővárosi Tiansen az első (és eddig egyetlen) nagylemezének megjelenését az év utolsó napjára időzítette. Számomra inkább elismerésre méltó ezzel kapcsolatban a Mudfield hozzáállása, szimpatikus ez a fajta árral szembe úszás (vagy épp széllel szembe hugyozás, ha úgy tetszik). És egyébként is; lehet még lovagolni ezen a dátum kérdésen, de felesleges. A rajongók így is sz@rrá hallgatják ezt a lemezt is.

Ami nem véletlen. A Szörnyeteg egy igen komoly album lett. Tisztelem a folyamatos, fegyelmezett és tudatos építkezésüket (Szarka Joseph hathatós segítségével, amit mi, rajongók is köszönünk!), ám én még mindig várok egy nagy-nagy ugrást, egy olyan igazi, korszakos albumot, amire eltátom a számat és azt mondom: „Azt a kurv@!”. Ez a korong egyelőre még benne van a fiúkban, de a harmadik lemezen is rengeteg fejlődés látszik. Erősödött például a hangzás (bár eddig is príma volt), a hangszeres szekció előtt pedig emelem a kalapom. Gyomorszájban dübörög a dob, a basszus öblös, ahogy kell, ám én a gitárok esetében érzem leginkább a fejlődést. Az hagyján, hogy mutatós kis szólókat, olykor meg ikergitár témázásokat kapunk a vastagabbnál-vastagabb riffek mellé, de igazán az fog meg az új dalcsokorban, hogy a metal-on belüli, könnyen befogadható stílusuk ellenére, amennyire tudnak változatosságot és enyhe progresszivitást is visznek a pengetgetésekbe. Az eddigieknél erőteljesebben.

Alapvetően előremutatóbbnak érzem a korong második felét, elsőként így a Káros szenvedélyt említeném, mely egy egyértelmű koncertnótának ígérkezik, inkább a verzék szokatlan és érdekes dallama és a hangulatos szóló miatt emelendő ki ez a szám. A Diószegi Kikivel közös Őrláng bár nem hibátlan, de igen agresszív és változatos tétel, dalszerkezete pedig szokatlan a Mudfieldtől. Kiki mester mostanában elég sok helyen feat-el, ez nem is véletlen, itt is baromi jó kis plusz ízt énekel, hörög bele a trackbe. A Hajnali idegen bólogatós menetelése és groovolása egy igen ragadós dallamba csap át, ennek a számnak a refrén az igazi erőssége. Az Új generáció szerintem a Szörnyeteg legerősebbje, ami nem véletlen kapott el nagyon. Zeneileg is nagyon ott van, egyszerre újdonság, mégis tipikus Mudfield, ám a mondanivaló dübörög igazán a mellkasomban. Mivel nagyjából egy idősek vagyunk a srácokkal, ezért nagyon elkapott az a fajta kilátástalanság-érzet, ami ebből a dalból tükröződik. Földünk pusztulása, a negatív társadalmi és „kulturális” elemek elburjánzása, a fiatalabb generációk eltérő és adott esetben nem túl jó működése; ez mind benne van ebben a tételben. Meg még csomó minden.

Az Új generációt követő címadó egyes dallammenetei már ismerősek korábbról, míg a refrén nekem túlságosan Zanzibáros, ám a szám második felében hallható szövegmondás, kántálás ötletes. A lemezt záró Napfénytengert remélem annyiszor, vagy még többször fogják játszani a rádiók, mint a Kelet népének zárótátelét (Hullócsillagok). Tetszik, hogy a Napfénytenger hangszerelésében ennyire slágeres lett, s ennyire kilóg a dalcsokrából. Gyönyörű, magával ragadó, tekintetet párásító szám…

Ha már az imént említettem a slágerességet, akkor vissza is ugranék az albumot nyitó kvartettre. Az Ébresztő egy ötletesen elkapott nyitány, közepesen gyors, pogóban szaladgálós, sűrűn bólogatós, refrént már másodjára együtt éneklős tétel. A Szív egy szintén erős nóta, mindent felsorakoztat, ami a Mudfield erőssége, a ritmus és hangulati váltások a kedvenceim benne. A Menedék eleje, a kiabálós indítás nekem nem igazán jön be, a melodikus refrén és a tartalom annál inkább. Egy szám maradt még ki, ez pedig a Nincsen szerencsém, mely zeneileg visszafogott, lágy annyira, hogy tavaly A Dalt is megjárhatták vele. Megénekeltetős, tapsolós, együtt éneklős, sárkányos, királylányos. De, amikor szól, mindig mosolygok és dúdolom.

Ha már említettük A Dalt, ott utóbbi szám szövegét érte kritika, s, ha jól emlékszem, pont Nagy Feró még Kovácsovics Máté tájszólására is beszólt. Szerintem a f@sza muzsikán túl pont ezek azok a Mudfield-összetevők, amik sokunkat a csapat mellé állítottak és rajongóvá tettek. Szerintem Máténak még sikerült is fejlődnie erre az albumra (hogy mást ne mondjak, például a rekesztései még jobban erősödtek a Szörnyetegre), az ő érdekes kiejtése és sajátos hangja az, ami előszörre és könnyen megjegyezhető a Mudfield muzsikájából. Bár néha én is úgy gondolom, hogy a szövegvilág és a dalszövegek szerkezete lehetne változatosabb, ugyanakkor pont Máté szókészlete, gondolati- és dallamvilága azok az attribútumok, amik 10 másodperc hallgatás után felismerhetővé teszik a Mudfield zenéjét. És ez szerintem hatalmas erény.

A Szörnyeteg egy teljesen jól sikerült következő lépés a banda életében. Bár, ahogy említettem, én még várom az igazi áttörésüket, ám abban biztos vagyok, hogy, ami az én tinikoromban a Depresszió, a Road vagy az Alvin volt, az a 2020-as évtizedben a Mudfield lesz. Én nagyon szorítok, hogy így legyen!

Pontozás: 8/10

Írta: eNVé

Mudfield elérhetőségek:

 Facebook - Honlap / Shop - YouTube - Instagram 

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (85) a hónap 12 dala (11) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (150) Gramofon (82) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (148) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása