"Hálásak a dalok a swingesebb ritmusokra..." - Videópremier és interjú (The Sick Unicorn)

A sárban gumicsizmával taposós, gitárral a nyakban vasvillával szénát pakolós, disznóólban 6 oktávot kiéneklős rock ’n’ rollban utazó The Sick Unicorn a csodás 2020-as év elején adta ki első nagylemezét. Ősszel beszélgettünk is már velük erről egyet, ezúttal pedig a néhány hete megjelent akusztikus, élő albumukról, az Unplugged-ról kérdeztük az énekes-frontembert, Shuey-t.

SPOILER: Nálunk láthatjátok először videón a Die Trying Unplugged verzióját, amit jól elrejtettünk nektek a cikkben…

foto4.PNG

2020 októberében beszéltünk utoljára, azóta elkezdődött 2021, és nagyjából ugyanott tartunk, mint tavaly ilyenkor… Jellemezd nekem egy mondattal, esetleg vers vagy dalszöveg részlettel a tavalyi évet!

Nekem az “Everybody was Kung-Fu fighting” mondat adja meg az esszenciát. De ha egyszer majd a leszármazottaim faggatóznak, hogy te vénember, mesélj már arról a 2020-as évről, akkor azt fogom mondani, hogy nézzék meg Tarr Béla Sátántangójának rendezői változatát, és olyan.

Amúgy tavaly jött ki az első lemezünk. Örültünk, megkönnyeztük. Volt pár koncertünk. Én jól éltem meg az évet. Nem akartam se másvalakit, se magamat megölni, nem voltak letargikus mélypontjaim. Egy erős középszar év lett.

Közel egy évvel a debütáló Unleashed lemezetek után nemrég kiadtátok az Unplugged albumotokat. Honnan jött az ötlet? Hogyan zajlott az áthangszerelés?

Annyival egészíteném ki, hogy Unplugged LIVE a cucc. Emiatt gyakori ének-félreintonálással lehet találkozni. Kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom. Az ötletet a zenekarból már nem tudom ki szülte meg, talán Dannykid. Vagy Afgán. De lehet, hogy BigRob. Viszont azt is könnyen elhinném, hogy a kiadónk kedvenc alakja, Hunka Róbert Zoltán. Neki is egész jó ötletei szoktak lenni. Néha bedob egy ilyen ötlet-foszlányt, és akkor mi tudjuk, hogy 6-7 hónapon keresztül fogunk valami olyat csinálni, amire nem is gondoltunk. Valaki a fentiek közül volt tehát. Én tuti nem.

Alapvetően rockcuccot akartunk csinálni, de aztán láttuk, hogy egészen hálásak a dalok a kicsit swingesebb ritmusokra, shuffle-szerű megoldásokra, ezért talán ez maradt a fő dominancia az átdolgozásoknál. Kevesebbet ordibálok én is a felvételen. Azt reméltük, hogy több lesz a megtekintés vagy valami. De általánosságban csak kevesebb lett a gyűlölködő komment. Úgyhogy megérte na!

Volt olyan szám, amiből egyszerűen nem sikerült összehoznotok az új változatot, és volt esetleg olyan, amiből nem gondoltátok volna, ám mégis lett akusztikus verziója?

Eleve olyanokhoz nyúltunk hozzá, aminél éreztük, hogy valami pluszt tartogathat számunkra. Nagy meglepetés volt újra felfedezni a My first knife dalt, és egész nagy kedvenccé nőtte ki magát számunkra az új arculata. A Psycho Pussycat lassú dalos átdolgozását például nagyon jó volt énekelni. Lassú tempó, sokkal drámaibb lett, lúdbőrös volt előadni. Kár, hogy a végét elb@sztam. Egész büszke tudtam volna lenni a dalra. Érdemes többször meghallgatni a dal végét. Az annyira rossz, hogy tényleg sokszor hallgassátok meg. Annál rosszabbul fogom magam érezni. Lehetetlen jóra hallgatni. Egy kicsit mindig rossz fog maradni a vége.

foto3.PNG

Végül hogyan válogattátok ki a lemezre kerülő 8 dalt?

A túlságosan high gainre épülő dalokat lehagytuk. Meg ami alapból akusztikus hangszerelésű volt. Meg kihagytuk az Ice School-t. És a többit meg mind beválogattuk. Azt hiszem ez volt a folyamat. Nyilván a zenekar többi tagja máshogy emlékszik. De most én beszélek, és én leszek híres, nem ők.

Van személyes kedvenced az akusztikus korongról? Melyik dal az?

A FixMyFirstTryingPussyShelter.

Hogy még f@szábban szóljatok, veletek pengetett Gulyás Dániel is. Róla mit kell tudnia a nagyérdeműnek?

Jó gitáros. Nagyon jó kapacitással fogyaszt mindenféle szeszkót. Szeretjük a pofáját. Saját projektje is van, érdemes most felvásárolni a dalok jogait. Egyszer még nagyon-nagyon keveset fognak érni.

A lemezt ezúttal is a SuperSize-ban vettétek fel, már visszajáró vendégek vagytok. Azt feltételezem, hogy eléggé bejött nektek az a stúdió…

Én jókat szoktam ott aludni a felvételek szünetében. Halász Gábor hangmérnök (miért vágattad le a hajad?!) is nagyon kedves barátunkká vált az Unleashed lemez és az akusztikus anyag felvételénél.

Matek-metalból rock ’n’ roll-ba-, utóbbiból pedig akusztikusra váltottatok. Valljátok be; titkolt szándékotok tényleg az, hogy bárzenészek legyetek?

Ha a bárzenészség nem is hozhatja meg azokat a dollármilliókat, fast cars és hasonlókat, amikre most fel vagyunk készülve bevételi oldalon a Unleashed lemezeladásokat látva, attól még van annak is valami bája. Viccet félretéve, szóba került, hogy lesz majd akusztikus koncert-turnénk is, 2 gitár-tamburin-ének felállásban, de mire véglegesítettük az ötletet, bezárták a mindent.

Most, hogy itt van az Unplugged, mik a jövőbeli terveitek? Van alternatívátok arra, hogy hogyan hódítsátok meg a világot koncertek nélkül, ha még kitart egy darabig ez a szörnyű helyzet?

Igen.

Köszi a válaszokat!

Kedves olvasók! Ha cikkünket szorgalmasan végigböngésztétek idáig, megérdemlitek az alábbi mozgóképet, mely a Die Trying-hoz készült. Alatta pedig nyomogassatok serényen a The Sick Unicorn elérhetőségeire!

 Kérdezett: eNVé

Elérhetőségek:

FacebookYouTubeStream Instagram

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása