A Dal 2022: Mi nekik szurkolunk

Az Eurovíziótól való megválás óta (aki esetleg lemaradt volna: A Dal már nem arról szól, hogy kit küldünk ki, mivelhogy nem küldünk ki senkit sem…) tartó légüres térben való lebegés mellett többek között a körítés, a zsűri hitelének és szakavatottságának megkérdőjelezhetősége sem könnyíti meg A Dal műsorhoz való kötődést. Ahogyan az sem, hogy bár állítólag az év dala kerestetik, ám sokszor tehetségkutatóvá válik az egész…

Mégis, nekem olybá tűnik, hogy az útkeresés jó irányba viszi a dalválasztó nívóját. Ilyen irányba mutat például a zsűri egy részének lecserélése idénre, vagy a rengeteg jutalom, amit az előadók a szerepléssel és a helyezésekkel nyerhetnek (különböző díjak, turné- és lemeztámogatások, anyagi juttatások, sokszoros fesztivál fellépési lehetőségek stb.), melyek különösen fontosak a mai időkben. Szerintem egyre változatosabbá válik a zenei paletta és egyre jobban előtérbe kerülnek a komolyabb, elgondolkodtató szövegeket, értékeket közvetítő bandák. Ezek a csapatok sokszor az undergroundból vagy szegregált(nak tűnő) szubkultúrákból érkeznek, ezért számukra A Dal egy kiváló közönségszélesítő platformnak bizonyul. Elég példaként említeni az egyre több rock és metal, valamint nem (!) mainstream pop együttest, vagy a legutóbbi, tavalyi nyertest, a Kaukázust, akik Egyetlen szó című dalukkal hozhatták el a fődíjat, elsőként, mint alter-rock együttes.

Egyetlen szó, mint száz; a műsor változik, reméljük továbbra is jó irányba. Mi jelen cikkünkkel útmutatást szeretnénk adni, és fel szeretnénk hívni a figyelmeteket a szerintünk arra érdemes 2022-es versenydalokra. És ezzel egyáltalán nem azt állítjuk, hogy a többi szám és előadó nem jó (bár van, amivel szerintünk kínozni lehetne…), sokkal inkább azt mondjuk, hogy nekünk az alábbiak a kedvenceink:

adal2021mediaklikk.jpg

Kies: Nem félek

Nagyon oda lett téve a 2015-ben alakult punk rock brigád legutóbbi, harmadik albuma, a Nincs az a sor, amibe szívesen beállnék, no meg az azt követő EP is. Legújabb dalukban, a Nem félekben közvetített szabadságérzés kapcsolódik az említett kiadványokhoz; egy nagyon jól húzó refrén keretében kapunk valamiféle megnyugvást sorsunk alakulásához. Egyébként ebben a klipben és nótában mutatkozik be a Kies új dobosa is, Bottlik Mátyás, a hazai (skate) punk „veteránja”, akinek a Grenma Studioja garantálta a Nem félek kitűnő hangzását is. Dallamos punk, a javából, leheletnyi seattle-i beütéssel. Nem is kell ezt tovább magyarázni, csak elismerően bólogatni! (Kies FB)

Audioshake: Influencer

A nagy kérdés: miért nem ismertem az Audioshake-et eddig? A műsorba bejutott daluk egyfajta elektronikus-pop-rock muzsikát tükröz, melyben korunk legismertebb szitokszava és legkedveltebb „hivatása” személyesül meg. Bár kicsit erőltetett, mégis nagyon ötletes ez a fajta görbe tükör. Sokoldalú a dal címében megjelölt téma megközelítése, ráadásul, ha úgy hallgatjuk, bizonyos sorokban még egy kis friccskát is hallhatunk a mázos, kiművelt, full tudatosan szerkesztett, patikamérlegen kimért dalokról. Gondoljuk azt, hogy ez nem véletlen! (Audioshake FB)

Phoenix RT: Levegőt!

A felvidéki illetőségi rock-metal csapattal kapcsolatban én valahol a 2015-ös második (Piros karikás részletek) és a 2018-as harmadik (Mi kell több!?) albumok között maradtam le, de a Levegőt! hallva megígérem, pótlom az elmaradásaimat. A brigád tavaly egy egészen agresszív tétellel, a Jelzőfénnyel képviseltette magát A Dalban, amihez még a Down for Whatever-ös Diószegi Kikit is kölcsönvették. Az idei versenydarab néhány fokkal visszafogottabb hangvételű s egyfajta bezártság, megkötöttség szituációt mutat be, amibe mindenki beleláthatja a saját gondolatait, dolgait, gondjait. Én például rögtön az elmúlt évek eseményei alatt megkeseredett apró emberek segélykiáltását hallottam ki… (Phoenix RT FB)

Kontraszt: Éberálom

Mirtse Korinna és Csizmazia Zsolt legutóbbi számát már ajánlottuk egyszer kedves olvasóinknak (ide kattintva elérhetitek), így nem nagyon jellemeznénk magát a dalt. A műsor miatt 5 tagú bandává szaporodó Kontraszt összes száma kincs, remélem sokan fel fogják fedezni őket a műsor alatt. A mindig egyszerre árnyas és derűs, kontrasztos dalaik közül az Éberálom esetében egy csipetnyit jobban kidomborodik a pozitív hangvétel. Szerintem (egy igazságos világban) ők (lennének) az egyik legesélyesebbek a győzelemre… (Kontraszt FB)

Stage Dives: Bipoláris Egyensúly

A nevükbe már többször belefutottam, de számot még nem hallottam tőlük. A Bipoláris Egyensúly már címében is figyelemfelkeltő, maga a szám pedig egy veretes magyar metal sláger, egyszerre klasszikus és modern hatásokkal. A dal végén hallható, páratlan ritmikájú zúzdából hallgattam volna még többet, de ennyi baj legyen. Szerintem lesz bólogatás bőven. A stúdióban, az élő műsorban is! (Stage Dives FB)

Solére: Másért

 Nem tudtam, hogy csípem ezt a space-pop (vagy milyen) stílust, amíg meg nem hallottam Solére zenéjét. Üde s izgalmas színfolt a hazai palettán, nagyszerű, hogy ő is bemutatkozhat a műsorban. Az egyszerű és szinte minimál, néha már-már trap-es zenei alap gondolatébresztő szövegezéssel párosul a Másértban. De ez a fajta elvont gondolatiság egyébként is jellemző a projekt mögött álló Szigeti Zsófira, aki nem rest akár mentális problémáit, betegségeit is megénekelni. Ezzel a fajta őszinteséggel engem már biztosan maga mellé állított… (Solére FB)

Nova Prospect: Utolsókból elsők

A Nova Prospect is visszatérő versenyző A Dalban. Először 2018-ban szerepeltek, abban az évben, amikor végül testvérzenekaruk, az AWS és drága Siklósi Örs barátunk megmutatta ország-világnak, hogy milyen is a „magyar virtus”… Én nagyon bírtam Besnyő Gabiék akkor megversenyeztetett számát, a Vigyázót, ám a tavaly októberben megjelent 4. Nova Prospect lemezen (melyről itt is írtunk) hallható Utolsókból elsők sokkal jobban bemutatja Kiss Jocóék sajátos zenei egyvelegét. Azt az utánozhatatlan stílust, mely pár éve egészen Wackenig repítette a csapatot. Szóval nem kispályás bandáról van itt szó, s amellett, hogy ismét hallgathatunk főműsoridőben egy kis hörgést is a köztévében, még egy igen fontos témát is körbejárhatunk. Erre a lenti klip is ráerősít. (Nova Prospect FB)

Ha kedvet kaptatok és még keresgélnétek a versenydalok között, akkor nekik is adjatok egy esélyt:

A Dal műsorról ide kattintva tudhattok meg többet!

Írta, összeállította: eNVé

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása