"A magyar tenger lassan tart felénk" - avagy a Balaton kortárs dalokban és klipekben

A Balaton és környéke legalább annyira a szövődő szerelmek és a részeges esték helyszíne, mint a sportélményeké, vagy a kulináris élvezeteké. A tó és mozaikos környéke újabb- és újabb felfedezni valókat rejt, mégis sokaknak a naiv, romantikus kötődés és parti láblógatás vagy épp a közkedveltség miatti utálat tárgya a magyar tenger. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a tavat és régióját mindenképpen egy egészen egyedi atmoszféra lengi körbe, éppen ezért mindenkinek van valamilyen balatonos sztorija. A tó neve tehát nemcsak a nyárral és a felhőtlen szórakozással jelent egyet, úgyhogy ahelyett, hogy bármi magasztosat próbáltunk volna írni, jobbnak véltük, ha tizenöt hazai dal szól helyettünk arról, hogy milyen is a magyar tenger fényes, sötét, boldog, viharos, ironikus, vidám, melankolikus, keserédes és nyugis arca.

20210404_154928_2.jpg

1. Margaret Island: Házszám

Nem mintha bármit is számítana ezen összeállításunkban a sorrend, de nem kezdhettük mással a sort, mint egy őshonos balatoni zenekarral. A Margaret Island több dalát is felsorolhattuk volna, ám mégis a Házszámot választottuk. A klipben bár feltűnnek az utánozhatatlan, mégis megszokott balatoni toposzok, ám a hajnali fények és őszi színek miatt mégis különleges atmoszférával bír a Fonyódot és környékét is bemutató, Road Movie projektes klip. A szöveg olyan elemei, mint például a gyermeki korba való visszavágyódás, a megszépülő emlékek, a hajnali bódult szertelenség, az általános útkeresés, csak fokozzák a hangulatot. (Margaret Island FB)

2. Pál Utcai Fiúk: Balatonszepezd

A tiltólistát is megjárt PUF-darab borújába burkolózva remekül merenghetünk elmúlt jó dolgokon – messzebb nem is lehetnénk hangulat tekintetében a tipizált nyári-balatoni életérzéstől, elvégre a nóta is csak valahonnan a távolból küld egy sóhajt az északi part irányába. Így aztán sok szeretettel ajánljuk azoknak, akik az őszies melankólia strandszezonbeli létjogosultságát vallják, vagy csak épp kényszerűen szakíttattak el attól a bizonyos mindig kékre színezett égtől. (Pál Utcai Fiúk FB

3. USEME: Miénk a világ

 Az önfeledt nyár, beteljesült szerelem és a balatoni fesztiválok dala ez, melyhez az különleges kisugárzású Káli-medence közepén forgatott videót a supergroup. A klip egy Balaton-felvidéki napot foglal magába, a reggellel indul és a fesztiválba hajló éjszakával zárul. A USEME 2. albumán szereplő sláger a mai napig nagy koncert-favorit (már amikor vannak egyáltalán ilyen események…). Csongor Bálint szövegei pedig mindig új irányból tudják megközelíteni a többször lerágott, klisés témákat is. (USEME FB)

4. Kovbojok: Aranyhal

A duó talán legkreatívabb dalszövege lett ez a horgásznóta, amely a védjegyükké vált kaputelefonos minőségben felvett szobaprodukción túllépve (habár abban a formában kezdte pályafutását) egy egészen nézhető felbontású videótartalommal párosul. Ha már így alakult, lehetőségünk nyílik megállapítani, hogy a Balaton-part világa mennyire tökéletes terepet biztosít a két úriember ökörködéséhez. Ha netalán a címszereplő jószágot baltával kergető Droszi nem szórakoztatna kellőképpen, az összhatást egy headbangelő hattyú is fokozza. (Kovbojok FB)

5. 30Y: Fürdőzők a Balatonnál

 Legutóbbi albumuk, a ki az akit még megölelnél több dala, videója és a lemez borítója is a legnagyobb közép-európai tó előtt tiszteleg. A 30Y-ról már többször írtunk (itt és itt), azt pedig nem szeretnénk tovább ecsetelni, hogy Beck Zoli mekkora szövegíró, itt is hatalmasat és rétegzettet alkotott. Azt viszont kiemelnénk, hogy a fokozódó, természetesen-nagyszerűen építkező nóta egy egyszerű, mégis nagyszerű klipet kapott. Az ikonikus magyar költők ikonikus fotóinak megmozgatásával, valamint a különböző jelenetekben komikus körülmények között megjelenő Ipszilon-tagokkal komoly kis klipet sikerült összehozniuk. Az üzenetből pedig, ha mást nem is fogunk fel, legalább annyi átjöhet, hogy a legnagyobb írók, zenészek, énekesek is leizzadva, kisgatyában, megfáradva szürcsölik a parton a Krúdy fröccsöt, mint bármelyik halandó ember. (30Y FB

6. Kaukázus: Álmodjunk élettel

Kardos Horváth János tényleg az egyik, ha nem a legnagyobb és legsajátosabb hazai frontember, szövegíró. Az Álmodjunk élettel közel sem a Balatonról szól, sokkal inkább a mindenségről. KHJ a Kaukázusban többször énekelt már a környezetről, természetről és védelmükről, ez a nóta viszont egy utolsó utáni órából érkező baljós figyelmeztetés, mégis szívből jövő és reményteli. A klip helyszíne, a Tapolcai-medence pedig egy méltó, látványos és kifejező helyszín ehhez a témához. Gondolkodjunk el! Mert nem jó, amit és ahogy csinálunk, nem jó irányba haladunk…(Kaukázus FB

7. Anna and the Barbies: Segges a Balatonba 

Nem csak szezonálisan aktuális, hiszen fájóan kiváló korkép is egyben az Anna and the Barbies dala. A privatizálódó és numerizálódó világtendencia elleni tiltakozás és az ehhez párosuló önfeledt pillanatok szenvedélye egyszerre gondolkodtatnak el arról, hogy fogynak ezek a dolgok, és adnak reményt, hogy márpedig még igenis léteznek, még van rá lehetőségünk, hogy a virágméz a megfelelő módon kerüljön kinyerésre. Nem utolsó sorban mindez egy végtelenül hangulatos klippel lett megtoldva, kocsmával, felvonulással, no és persze stílszerűen egy derék illető nemesebbik felével. (Anna and the Barbies FB)

8. Csaknekedkislány: Tihany

Az a bizonyos meg nem történt csók és az azt követő mardosó érzés. Bánat, harag, kétségek, miegymás. Ráadásul mindez a balatoni nyaraláson egy tihanyi utcácskában – vagy akárhol máshol, mivel Tihany e mindenki által jól ismert érzés díszleteként szolgál csupán. Erről szól a Csaknekedkislány talán legnépszerűbb száma, melynek klipjét 2016-ban az év klipjévé választották a Magyar Klipszemlén. A videó képi világa meglehetősen egyedi, számos rejtett vagy nem rejtett utalással, de mindenképpen a szabad asszociációt helyezve az előtérbe. Így, 2021-ből pedig csak hab a tortán, hogy jónéhány jelenet erejéig még a régi, Bókay utca-béli Gólya is felbukkan. (Csaknekedkislány FB)

9. Antilope Kid: Beszakadt

Linczényi Márk Antilope Kid nevű projektje bizonyára sokak számára ismerős, ha máshonnan nem, akkor az Egynyári kaland című sorozatból biztosan. A sorozatbéli karakterek által írt dalok zenéjét valójában Márk szerezte, jelen dal kissé kispálosra sikerült szövege pedig a sorozat egyik írójának, Bárány Mártonnak az agyszüleménye. A végeredmény az Egynyári kaland kontextusából kiragadva is kellemes, ebben pedig hatalmas szerepe van a Luca karakterét alakító Walters Lili színésznő hangjának. A Beszakadt nem az a tipikus, gondtalan balatoni dal, különlegességét pedig éppen ez adja, a benne rejlő melankólia teszi ezt a szösszenetnyi szerzeményt kiemelkedővé. (Antilope Kid FB)

10. Intim Torna Illegál: Jár az autó

Az utóbbi idők hazai popdalai közül egyértelműen az Intim Torna Illegál Örökké című szerzeménye fonódott össze leginkább a Balatonnal, noha az ITI több más dalt is írt, melyben a magyar tenger valamiféle szerepet kap. Az egyik ilyen a Jár az autó, melyben a könnyed zenei alaphoz társuló szöveg számos asszociációt megenged. A gondtalan utazáson és a szabadságon túl éppúgy eszünkbe juthatnak a nyáron szövődő szerelmek, mint az elmúlás tudata, miszerint ahogyan minden más, ez is véget ér egyszer. (Intim Torna Illegál FB)

11. Bajdázó: Lekapcsolom a villanyt a fejemben

A 2015-ös Balaton Method film bármelyik számát ide rakhattuk volna, ám mégis a Bajdázó videóját választottuk. Nem véletlen, hiszen ez az egykamerás klip épp az egyszerűsége miatt különleges. Tényleg csodálatos a Lekapcsolom… szövege, ám ez a felvétel és helyszíne (Csobánc hegye és a Csobánci vár romjai) visszahelyezi az Embert oda, ahová való. A természetbe. (Bajdázó FB

12. Kiscsillag: Kit simogasson

Még mielőtt eluralkodna rajtunk a romantika, íme egy igen direkt és velős darab – no persze sokaknak éppen ezek a mindenki számára ismeretes jelenségek és momentumok jelentik a Balatont, ők talán kicsit személyesnek is érzik a dal személytelenségét. Ha a szezonban bármikor leruccannánk valamelyik strandra és lőnénk egy 5-10 másodperces felvételt, nagyjából minden benne lenne, amit jelen alkotás megénekel. (Kiscsillag FB

13. Trillion: The Chain

A dal és videója a Balaton elégiájáról, zordságáról szól, s bemutatja, az ember még ha részben is, de mindörökké egyedül van. Megannyi jelentését, rétegeit külön cikkben elemezhetnénk. A Szombath Máté (interjúért klikk ide) és a Cineast kollektíva által rendezett klipben számos technikát alkalmaztak, stilizálva, élő szereplővel még Csontváry Öreg halász festményét is megjelenítették, hogy csak egy példát említsünk. Nem hiába érdemelték meg a 4. Magyar Klipszemle Legjobb Vágásért járó díját… A Trillion-atmoszférára ez a mű csak még jobban ráerősít! (Trillion FB

 14. Folksteps: Örömanya

A nyugati gitárzenét a Kárpát-medencei népzenével vegyítő Folksteps (interjúért klikk ide) is a Balaton-felvidékre ugrott le videót forgatni. Rohangálnak és táncolnak a strandokon, a tihanyi Belső-tónál, levendulásban, a Káli-medencében, de zenélnek a vízben és zúznak a Szentbékkállai Kőtengerben található ingókőnél is. Imázsklip, mégis kéjenc, mégis felszabadító és felemelő. Gyerünk táncolni! (Folksteps FB)

15. RÉM: Berek

A legtöbb ember a nyári Balatont ismeri, a tónak azonban van egy másik arca is – a black metalos RÉM tavaly télen megjelent konceptalbuma pedig erről regél. A dalok külön-külön is élvezhetőek, de mivel az egész lemez a Kis-Balatonról szól, így a Berek egyben nyújtja a legtökéletesebb élményt. A téli álmát alvó természet által ihletett szerzemények meglepően jól átadják a fagyos vidék hangulatát a szöveg és a zene terén is, és noha egetrengetően újító zenei megoldásokra nem kell számítani, a Berek az átlagos műfajbéli albumoknál jóval színesebb. Ennek okai egyrészt az olykor-olykor felbukkanó népi dallamok, másrészt pedig a vendégénekesek Jim Jones, Leiru és Knapp Oszi személyében. (RÉM FB)

Összeállította: eNVé, mäyräkoira, tommy_dockworker

Fotó: eNVé

Facebook oldalunk

Mi is a MusicTunnel?

A MusicTunnel egy zenei webzine hazai és külföldi zenészekről, zenekarokról. Egy jó kis úszás a zenei stíluskavalkádok tengerében, kompromisszumoktól, kötöttségektől mentesen, falak és határok nélkül.

Címkék

2020 (18) 2021 (22) 2022 (18) 2023 (8) 30y (5) acoustic (3) ahriman (3) akusztikus (3) alter (4) alternatív (18) alternative (8) alternative pop (3) alternative rock (9) alternatívrock (7) alternatív rock (7) ambient (6) ambient folk (3) apey (5) atmospheric black metal (3) atrox trauma (4) autentikus (3) avantgarde (5) aws (3) Az Elmélkedés Színtere (7) Az Események Színtere (11) A beszélgetések színtere (43) a dal (3) A Figyelés Színtere (7) A Hallgatás Színtere (86) a hónap 12 dala (12) bakos attila (3) BÁL (3) balaton (3) black (3) black metal (24) blahalouisiana (4) blues (3) bohemian betyars (3) bordó sárkány (3) boru (3) budapest (6) country (3) csángó (4) cz k sebő (3) dalpremier (3) dark synth (3) deathcore (4) death metal (15) doom (4) doom metal (9) doromb (4) dürerkert (3) dürer kert (3) dvvad (3) edge records (3) ék (3) electronic (16) entrópia architektúra (3) error (3) ethno (3) eurovíziós dalfesztivál (3) experimental (3) fatal (3) fatal error (3) fekete zaj (9) felső tízezer (3) film (6) finnország (4) folk (38) folkmusic (12) folk music (3) főoldal (151) Gramofon (83) groove metal (3) grunge (4) hammer (4) hammerworld (6) hardcore (8) heavy metal (6) hip-hop (3) hip hop (3) hódmezővásárhely (3) horváth martina (3) hungarian (8) hungary (9) indie (8) indie rock (4) industrial (4) instrumental (3) interjú (9) interview (5) jazz (4) kátai tamás (10) kies (3) Kino (7) klip (3) knapp oszkár (3) koncert (3) kontraszt (7) lazarvs (3) live (5) Lóca (7) lovecrose (4) lowland fest (3) magyar (14) magyarország (10) margaret island (4) math metal (3) megtűrtek (4) melodeath (3) melodic death metal (5) metal (48) metalcore (6) mezolit (4) modern (7) modernmetal (7) modern metal (12) moldvai (4) music (16) musictunnel (5) musictunnelblog (3) napinépi (6) needless (3) neofolk (5) nép (6) népdal (3) népdalénekes (3) népitititá (5) néptánc (4) népzene (21) nest of plagues (3) nova prospect (3) nuclear blast (4) Otthon (149) pagan (4) paganfolk (3) phrenia (3) platon karataev (6) Pódium (11) pop (17) popmetal (3) poppunk (5) poprock (5) pop metal (3) pop music (4) pop punk (5) pop rock (5) post (3) post black metal (3) post metal (4) post punk (6) post rock (5) poszt (3) poszt rock (4) power metal (3) progressive (5) progressive metal (5) psychedelic (6) psychedelic rainbow warrior peace force (3) pszichedelikus rock (4) punk (20) punkrock (3) punk rock (5) quiet kid (3) rap (6) rap metal (3) rengeteg (3) road (3) rock (39) rock n roll (5) róka hasa rádió (3) season of mist (3) shell beach (3) sludge (3) sludge metal (3) sokat (3) stoner (4) stoner metal (3) symphonicmetal (3) synth (3) synthpop (3) szalai anna (4) szeged (6) szégyen kazetták (3) szellem (4) szellem zenekar (3) szóltak (3) Társalgó (40) techno (8) the devils trade (3) thrash metal (10) thy catafalque (8) tiansen (3) trap (3) trillion (3) tunnel (5) úrfi (3) useme (4) vadak (3) varkocs (3) vhk (3) világzene (9) world (4) worldmusic (5) world music (4) zene (8)
süti beállítások módosítása